Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Aha! Dus dit is de reden waarom je jouw to do-lijstje nooit volledig afwerkt

Aha! Dus dit is de reden waarom je jouw to do-lijstje nooit volledig afwerkt

Aha! Dus dit is de reden waarom je jouw to do-lijstje nooit volledig afwerkt

Ben jij iemand die nooit een schoolactiviteit, tandartsafspraak of koffie-date vergeet? Die nooit een handschoen verliest, haar fietssleutels kwijt is en nooit te laat een rekening betaald? Dan kan je stoppen met lezen. Dit artikel is niet voor jou. Dit artikel is voor de iets minder gestructureerde mens.

Het leven is – zeker tijdens de feestmaanden – drukdrukdruk om niet te zeggen hysterisch. Er moet van alles gekocht, gemaakt, geregeld en gekookt worden en wie denkt dat de technologie het leven makkelijker heeft gemaakt, zit duidelijk niet in 43 groepsapps met de bijbehorende verplichtingen (“Maken jullie allemaal ook even een kort gedichtje bij je zelfgemaakte cadeau? Dat is leuk voor oma!”).

copyright: giphy

Om orde in het hoofd te houden, kan het helpen om de dag te beginnen met een to do-lijstje. Dat weet jij natuurlijk al lang, jij kan namelijk inmiddels een badkamermuur behangen met rondslingerende to do-lijstjes – die overigens allemaal niet zijn afgewerkt. Hoe komt dat toch?

Kort & realistisch

De reden kan zijn dat je geen realistische lijstjes maakt. Als je bijvoorbeeld zondagavond (getergd door nerveuze slapeloosheid) een lijst van 2 A4’tjes maakt met daarop al je verplichtingen voor de komende week, krijg je ‘m voor dinsdag nooit af en raak je het lijstje waarschijnlijk kwijt. Als dat laatste niet het geval is, is de kans groot dat de lengte zo demotiverend werkt, dat je die hele lijst al snel onder de kranten schuift en snel een groot glas wijn inschenkt en al Netflixend de hele boel vergeet. Logisch, maar niet per sé constructief.

Wat kan helpen is kortere lijstjes maken, die je dan vervolgens per dag afwerkt. Probeer realistisch te zijn en in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt en hoeveel tijd je daadwerkelijk hebt. Voor je werk kan je bijvoorbeeld wel even snel langs de apotheek voor een herhaalrecept, maar na werktijd en tussen je wekelijkse yoga-lesje een paardenkop van papier-maché in elkaar steken is beduidend minder haalbaar.

copyright: giphy

De gouden tip is om je lijstje zo concreet mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door specifiek te vermelden welke rekeningen je gaat betalen (in plaats van rekeningen betalen) en de bedragen te vermelden. Ook effectief: een lijstje in een lijstje waarin je alvast opschrijft welke cadeautjes je waar gaat kopen. Als je dan eenmaal in de stad bent, kan je snel en efficiënt de spullen kopen die je wil hebben.

Uiteraard kan er dan in de praktijk nog van alles misgaan (dat ene boek is uitverkocht, je wordt afgeleid door de perfecte jurk bij de Mango), maar dat heen dan overmacht en daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Morgen is er weer een nieuwe dag met een nieuw lijstje – en een mooie jurk.

 

Lees ook:

 

 

Shoppen is altijd een goed idee