Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Aha! Dus daarom heb je soms witte vlekjes op je nagels!

Aha! Dus daarom heb je soms witte vlekjes op je nagels!

Aha! Dus daarom heb je soms witte vlekjes op je nagels!

Witte vlekjes op je nagels, we hebben ze allemaal weleens, maar waarom? 

Er zijn veel mythes over deze witte vlekjes: zo zouden ze ontstaan door een tekort aan calcium of zink, maar daar klopt helemaal niks van volgens de SciShow. De vlekjes die parallel lopen aan je nagelriem worden veroorzaakt door een beschadiging, bijvoorbeeld doordat je je vingers ergens tegenaan stootte. Vaak doet dit nauwelijks pijn en merk je het niet eens, maar het zorgt er toch voor dat het groeiproces van je nagel verstoord raakt. Deze verstoring zorgt voor het witte vlekje in je nagel.

Dat de lijntjes zo lang zichtbaar blijven heeft te maken met het feit dat je nagels maar zo’n 3,5 mm per maand groeien. Het duurt dus wel even voordat zo’n beschadiging weer is uitgegroeid. Maar al met al zijn de lijntjes dus heel onschuldig.

Heb je witte lijnen over al je nagels dan moet je wel even oppassen, want dat zou kunnen betekenen dat je lood- of arseenvergiftiging hebt. Maar tegen de tijd dat de lijnen op je nagels zichtbaar zijn, heb je waarschijnlijk al meer last van alle andere symptomen en weet je dus al lang dat je vergiftigd bent!

Bekijk de hele video van SciShow waarin het wordt uitgelegd hieronder: