Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Aha! Dus daarom slaap je zo slecht in een ander bed

Aha! Dus daarom slaap je zo slecht in een ander bed

Aha! Dus daarom slaap je zo slecht in een ander bed

Of je nu een avondje crasht bij je beste vriendin omdat je geen zin hebt om naar huis te fietsen na een Netflix-avondje, of dat je na een avondje ouderwets muilen in bed beland bij de barman van je lievelingscafé – je voelt je de volgende dag volledig geradbraakt. Hoe komt dat toch? En nee, het heeft niet alleen met die anderhalve fles rosé te maken.

Volgens een studie van Current Biology heeft dit specifieke type doorwaakte nacht zelfs een naam: the first night effect. Een team onderzoekers van de Amerikaanse Brown Universiteit onderzocht 35 mensen tijdens een nachtje slaap in een vreemd bed en zagen dat bepaalde delen van het brein inderdaad waakzamer blijven – waardoor je dus slechter slaapt. Opvallend: dit gebeurde alleen de eerste nacht. Slaap jij dus regelmatig een nachtje bij je beste vriendin (of bij die specifieke barman), dan zal je daar waarschijnlijk relatief goed slapen.

slapen

copyirght: giphy

Dat je brein tijdens de eerste nacht in een vreemd bed alerter blijft, heeft vooral te maken met de onbekende omgeving waar je op dat moment in bent. Onderzoekers vermoeden dat je onbewust “de wacht wil houden”, een fenomeen wat ook teruggevonden wordt bij onderzoek naar dolfijnen en walvissen. Bij deze dieren soest een deel van het brein langzaam in slaap, terwijl een ander stuk juist alert en waakzaam blijft.

Fysiek herstel

Reuzeleuk natuurlijk, dat jij zo alert bent als een dolfijntje, maar wel jammer dat je de volgende dag wakker wordt met het gevoel alsof je de hele dag druk rondjes hebt lopen zwemmen en er bovendien een tractor over je hoofd heen is gereden (daar zal die anderhalve fles rosé ook een bescheiden bijdragen aan hebben geleverd). Logisch, door je waakzaamheid kom je nooit echt in je diepste slaap (NREM4), waarin je ademhaling en hartritme vertragen tot het laagste ritme en je fysiek herstelt.

Als je dus een nachtje goed wil slapen, slaap je dus het beste in je eigen bed. En laat je de rosé staan.

Slapeloosheid

copyright: giphy

 

Lees ook:

 

Bron: Womenshealthsmag.com, Slaapcentrum.slingeland.nl