Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Aha! Dus daarom moet je nooit met ruzie gaan slapen

Aha! Dus daarom moet je nooit met ruzie gaan slapen

Aha! Dus daarom moet je nooit met ruzie gaan slapen

Grofweg kunnen we ruziemakende mensen in twee categorieën opdelen: er zijn er die net zo lang willen praten tot de lucht volledig geklaard is – ja, ook al duurt het de hele nacht – en er zijn er die er liever een nachtje over slapen. Overigens wordt de eerste categorie door de tweede categorie vaak uitgemaakt voor ‘hysterisch’ of ‘dramatisch’. 

Toch blijken degene die liever alles grondig uitspreken aan het langste eind te trekken. Volgens recent onderzoek zou kwaad gaan slapen namelijk niet alleen slecht zijn voor je relatie, maar ook voor je gezondheid.

Ontspannen

Dat zit zo: het allerbelangrijkste aspect aan een goede nacht slaap is de diepe slaap. Tijdens deze slaapfase herstelt het lichaam zich en zijn je hartslag en ademhaling op hun laagst. Deze fase is slechts één van de vele fases die je lichaam op een doorsnee nacht doorloopt, maar wordt vaak gezien als de meest belangrijke.

couplefight2

copyright: giphy

Deze slaap kunnen we echter alleen maar bereiken als we ons veilig, ontspannen en beschermd voelen – daarom slaap je bijvoorbeeld ook vaak zo slecht in een ander bed.

Omgeving

Ruzie of spanning in de relatie blijkt nu dus ook een storende factor te zijn in je slaapritme. Volgens de onderzoekers is namelijk de mate waarin je geborgenheid ervaart sterk afhankelijk van hoe de relatie is met je omgeving – en in dit geval dus met je partner.

couplefight

copyright: giphy

De onderzoekers observeerden ruim 600 getrouwde stellen en ontdekten dat de stellen die meer aandacht voor elkaar hadden en meningsverschillen uitspraken over het algemeen genomen beter sliepen en dus gezonder waren.

Dus de volgende keer dat jouw vriend tegen jou zegt “dat ‘ie er nu even geen zin in heeft in die oeverloze discussie en gewoon wil slapen”, wijs hem er dan even op dat dat ten koste gaat van zijn gezondheid – én de jouwe. Of toch in ieder geval van jullie nachtrust 🙂

 

 

Lees ook:

Bron: Social Personality and Psychological Science via The Huffingtonpost UK