Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Aha! Dus dáárom kietelen we elkaar!

Aha! Dus dáárom kietelen we elkaar!

Aha! Dus dáárom kietelen we elkaar!

Kun jij ook absoluut niet tegen kietelen en begin je al hysterisch te giechelen als iemand ook maar het woord ‘kietelen’ zegt? Of ben jij juist degene die altijd anderen kietelt? Onderzoek bij ratten suggereert nu dat kietelen niet alleen een leuk tijdverdrijf is, maar dat het verrassend genoeg ook nut heeft. Wie had dat gedacht?

Als je er over nadenkt stelt kietelen eigenlijk niet zo heel veel voor: We raken iemand lichtjes aan en die begint vervolgens oncontroleerbaar te lachen. Waarom reageren we zo sterk op die aanraking? En waarom kunnen we onszelf niet kietelen? Deze vragen lieten de twee de wetenschappers Shimpei Ishiyama en Michael Brecht van de Berlijnse Humboldt Universiteit maar niet los en ze besloten het te onderzoeken.

via GIPHY

Het mysterie van het kietelen

Michale Brecht de leider van het onderzoek beschrijft kietelen als één van de meest mysterieuze sociale aanrakingen, waar we nog veel te weinig van begrijpen. Wat gebeurt er eigenlijk in onze hersenen als we gekieteld worden?

Opvallend genoeg kietelen niet alleen mensen elkaar, maar ook sommige dieren. Zo kietelen jonge ratten elkaar, hoewel de hoge frequentie van hun ‘gelach’ niet hoorbaar is voor ons. Omdat het kietelen bij ratten sterke overeenkomsten toont met het kietelen bij mensen hebben de onderzoekers er voor gekozen ratten te bestuderen. Ze kietelden ratten en bestudeerden het effect op de hersenen van de beestjes. Ze ontdekten dat een bepaald deel van de hersenen door kietelen gestimuleerd wordt. Dit deel van de hersenen zorgt er voor dat de ratten vreugdekreetjes uitslaan, dezelfde geluidjes die ze maken als ze bijvoorbeeld eten krijgen of met andere ratten spelen.

Het nut van kietelen

Een belangrijke conclusie die de onderzoekers trokken uit hun experimenten op de diertjes was dat kietelen een trucje van onze hersenen is. We krijgen bij kietelen hetzelfde gevoel als bij spelen. Dit fijne gevoel dat door kietelen wordt oproepen zorgt er voor dat dieren, en waarschijnlijk ook mensen, gestimuleerd worden om met elkaar te spelen en met elkaar om te gaan.

Bekijk hieronder de video waarin het onderzoek verder wordt toegelicht:

Lees ook:

Deze baby is dol op kietelen

AHA: Daarom houden stewardessen hun handen achter hun rug als je instapt

Bewezen: de helft van jouw vrienden beschouwt jou niet als vriend

Bron: rtlnieuws.nl