Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Aha! Dit is waarom je niet genoeg vrije tijd hebt

Aha! Dit is waarom je niet genoeg vrije tijd hebt

Aha! Dit is waarom je niet genoeg vrije tijd hebt

Heb je het gevoel dat je dag voorbij is in een oogwenk met amper vrije tijd? Hier is een logische verklaring voor en die zit – letterlijk – voor je neus.

Lees ook: Aha! Dus dit is de reden waarom je jouw to-dolijstje nooit volledig afwerkt

We besteden bijna al onze vrije tijd voor een scherm. In tegenstelling tot tien jaar geleden is onze online aanwezigheid drastisch gestegen. Jammer genoeg blijft hierdoor amper tijd over om écht te leven.

Psycholoog Adam Alter geeft een inkijk in onze technologieverslaving tijdens een van de bekende Ted Talks. In een grafiek toont hij hoe onze dag eruitziet in 2017 tegenover 2007 en 2015. De tijd die uitgaat naar slaap, werk en overleven (zoals eten en wassen) is grotendeels hetzelfde gebleven.

Het gedeelte van onze dagelijkse vrije tijd die we voor een scherm doorbrengen is in het rood aangegeven. Terwijl we tien jaar geleden maar enkele minuten hieraan besteedden, zien we dat er in 2017 een alarmerende brok uit onze kostbare tijd verloren gaat aan technologie.

Het kleine gele vakje is wat nog rest van onze vrije tijd. Geen wonder dat we het gevoel hebben dat er niet genoeg uren in een dag zijn. De vraag die we ons moeten stellen is: hoe verrijkend zijn de apps die ik gebruik? Er zijn ongetwijfeld nuttige apps op de markt en ook lezen doen we steeds vaker met technologische snufjes.

Het echte probleem zit bij sociale media en apps waar je een oneindig lange newsfeed hebt. Hierdoor verlies je tijdsbesef en zit je onnodig lang online. Bovendien is het bewezen dat deze apps ons ongelukkig maken.

Een eerste stap om ons leven weer in handen te nemen is door hier bewuster mee om te gaan. Als we deze ongezonde tendens willen verbreken, moeten we er een gewoonte van maken om onze smartphones, laptops en iPads weg te leggen. Wees aanwezig in je omgeving, want voor je het weet is je dag alweer om. Hoe je jouw dagen vult, is tenslotte hoe je jouw leven vult.

Wil je niets meer missen van Flair deze zomer? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: 10 x Flair voor 10 euro!