Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Agnus Castus

Agnus Castus

Agnus Castus

Dag 31. Noppes. De spanning stijgt…

Ondertussen begin ik mij af te vragen: zou de agnus castus zijn werk hebben gedaan? En wat is ‘zijn werk’ dan? Want daarover lopen de meningen nogal uiteen. Als je het internet erop na leest zou je van gekkigheid niet meer weten wat je moet geloven. Is het nou wél of niet goed voor een regelmatige menstruatie en, nog belangrijker, voor de vruchtbaarheid… Het ene bericht spreekt het andere volledig tegen.

Maar eh… agnus castus, wat is dat? Oké, ik zal het even uitleggen. Omdat ik maar niet opnieuw zwanger werd, viel mijn oog een tijdje terug op het voedingssupplement ‘Multi zwanger worden’ van de Etos. Meenemen die handel, dacht ik. Je houdt er namelijk niet alleen je vitaminepijl mee op ‘orde’, nee, je kunt er ook zwanger van worden. Ja, handig hè? Dagelijks twee pilletjes et voilà: zwanger. Je zou bijna vergeten dat er nog meer aan te pas moet komen…

Wat me zo aansprak in deze ‘Multi zwanger worden’ was het volgende: ‘Vitus agnus castus helpt je cyclus normaal te verlopen. Groene thee, vitamine E en selenium hebben een goede invloed op gezonde cellen en weefsels en spelen een rol bij de vruchtbaarheid.’ Nou, die moest ik hebben dus. Maar wat zie ik als ik thuis de achterkant van het doosje nog eens rustig doorneem? ‘Niet gebruiken tijdens borstvoeding.’ Hmmm. Heb ik weer.

Maar ja, waaróm mag je het niet gebruiken tijdens de bv vraag ik me dan af. Zet dat er dan gewoon bij. Ik bedoel, is het ‘gewoon niet zo goed’ als er iets van in de moedermelk terechtkomt of is het echt schádelijk? Remt het de borstvoeding misschien of kan het anderszins kwaad? Ik besluit de vitamine servicelijn te bellen. Krijg een bandje. Ik spreek in. Een alleraardigste meneer belt me terug. Ik stel mijn vraag over de werking van agnus castus in combinatie met borstvoeding. Waaróm je het niet mag gebruiken.
‘Het remt de borstvoeding,’ zegt de meneer.
‘Oké,’ zeg ik, ‘maar het is dus niet gevaarlijk? Wat er in de melk terecht komt is niet schadelijk voor mijn dochter?’
‘Nee, dat niet.’

Nou, dat wilde ik dus weten. Als de bv langzaam iets minder wordt zou dat mijn kansen op een nieuwe zwangerschap misschien zelfs vergroten. Dus nam ik de pillen. Nu al weer een maand. En het is wachten op het effect. Zwanger? Ik weet het nog niet. Afname van de melkproductie? Niks van gemerkt.

Toch nog even gegoogled. En wat denk je? Wat lees ik daar op de site van zomaar een ‘vakkundig drogist’? ‘Bevordert een goede lactatie.’ Bevórdert de lactatie? ‘Ondersteunt de borstvoeding: in de geschiedenis wordt vitex agnus castus al lange tijd gebruikt door zogende vrouwen ter bevordering van een gezonde melkproductie.’ Hûh?

Ik lees nog meer, zoals dat dan gaat als je eenmaal op het web zit. Van de ene site val je in de andere. Vragen en antwoorden op forums. Het duizelt je. Een kopje: ‘Vitex Agnus Castus: vruchtbaarheid bevorderend of juist niet’ lees ik. ‘Een ander effect van de monnikspeper (agnus castus) ligt zoals gemeld in het feit dat plantaardige hormonen die op het menselijk oestrogeen lijken of daar nauw mee verwant zijn de kans op een zwangerschap verminderen. Dat probleem is bekend bij monnikspeper.’
Wat?! De kans op een zwangerschap vermínderen? En het zit in een voedingssupplement dat ‘zwanger worden’ heet! Je zou er toch gek van worden. Overigens lijken me monnikspeper en vruchtbaarheid ook niet echt een logische combi…

Naast monnikspeper bestaat er trouwens ook nog een andere naam voor. Kuisheidsboom. (Nou, die kans om zwanger te worden wordt wel steeds kleiner zou je zeggen; met een partijtje kuis doen schiet het natuurlijk niet op). Hoewel, dat het libidoverlagend zou zijn, schijnt dan weer een fabeltje te zijn. Gelukkig maar. Maar wat ik er nou allemaal mee aan moet? Ik zou bijna zeggen: stop die monnikspeper maar in je r… (Juist, dat bedoel ik).

‘Maar ja,’ merkt Pier op, ‘er wordt op internet natuurlijk een hoop nagepapegaaid. Voor je het weet roepen honderd mensen dat iets heel goed of juist absoluut niet werkt en iedereen neemt het over.’ De een zegt dit, de ander herhaalt het (ik doe er aan mee), en zo denk je dus ‘dat het zo wel zou zijn’. Op gegeven moment weet je het niet meer.

Wat rest je dan nog? Je zou het liefst diep onder de dekens kruipen. En zie daar, dat is ook wat je het beste kunt doen om zwanger te worden. Als je het samen doet tenminste.
We wachten af…