Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De afval-valkuil 4

De afval-valkuil 4

De afval-valkuil 4

Iedereen kan met succes kilo’s kwijtraken. Maar along the way trap je vast weleens in een valkuil. Geen probleem! Afslankcoach Mieke Kosters trekt je er weer uit.

Mieke: ‘Vaak vragen vrouwen mij: ‘Welk gezond tussendoortje raad je me aan?’ ‘Neem eens een zakje wortels mee naar je werk,’ adviseerde ik dan altijd. ‘Of een handje noten.’ Het viel me op dat ik vervolgens vaak een: ‘Ja maar…’ te horen kreeg. ‘Ja maar, ik hou niet zo van noten.’ Of: ‘Ja maar, wortels zijn zo saai.’

De valkuil

Door een ander te vragen welke tussendoortjes jij moet nemen, hoef je er zelf niet over na te denken. Daardoor is het makkelijk om je te verschuilen achter andermans keuze als het misgaat met afvallen. Jij kunt er niets aan doen: het dieet en de adviezen werkten gewoon niet voor je. De schuld ligt dan bij iemand anders.

De oplossing

Zelf verantwoordelijkheid nemen!

Zolang je een ander blijft vragen wat je moet eten en wat je moet doen, blijf je een beetje hangen in het gedrag van een kind. Toen we klein waren, bepaalden onze vader en moeder wat en hoeveel we aten. Dat gemak willen veel mensen nog steeds. Ze zoeken een ‘goeroe’ die precies zegt wat wel én niet mag. Maar doordat je niet zelf de keuze hebt gemaakt, sta je er niet echt achter en is de kans dat je slaagt kleiner.

Stap uit die kinderstoel. Zoek zelf de tussendoortjes die bij je passen. Kijk op internet, lees erover en maak je eigen keuzes. Blijf niet wachten totdat iemand anders jou een kant-en-klare oplossing voor je overgewicht aanreikt. Dat gaat namelijk nooit gebeuren. De enige die de gewoontes kan doorbreken die je zwaarder maken dan je wilt zijn, ben jij!