Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Afvallen als je 56 bent

Afvallen als je 56 bent

Afvallen als je 56 bent

Ik wil graag wat afvallen. Ik ben 56 jaar.

Coach Anja
Helaas is je vraag vrij algemeen, wat het voor mij moeilijker maakt om een goed antwoord te geven. Wat ik lees is dat je iets van je huidige gewicht kwijt wilt en dat je 56 jaar bent. Dat laatste geeft mij wel wat informatie, want dan ben je waarschijnlijk in de overgang of heb je dat hoofdstuk uit je leven nog niet zo lang geleden afgesloten. En dan is afvallen ineens een ander verhaal!

Coaching
De menopauze (we refereren hier meestal aan met het woord “overgang”) zorgt voor hormoonveranderingen in het lichaam: de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron neemt af en uiteindelijk stopt de menstruatie definitief. De dag van de laatste menstruatie begint dan ook feitelijk de menopauze (maar dit wordt natuurlijk pas altijd achteraf vastgesteld). Het vetweefsel en de bijnieren nemen de aanmaak van hormonen over van de eierstokken. Het hele proces verloopt zelden zonder slag of stoot, zowel geestelijk als lichamelijk gezien.

Wat heeft dit voor effect op het afvallen?
Afvallen gaat – vanwege die intensieve processen die plaatsvinden in het lichaam en het stofwisselingstempo wat daalt – een stuk moeilijker. In plaats van te streven naar “een paar kilo minder”, kun je beter het uitgangspunt nemen om voorlopig niet meer aan te komen en om gelijk in gewicht te blijven. Dit kan op verschillende manieren. Fitter voelen, minder ongemakken en een betere algehele gezondheid zijn tenslotte belangrijker! Is er uiteindelijk toch ook sprake van gewichtsverlies, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen!

(Di)eetadviezen
Het is heel belangrijk om tijdens de overgang en/of de menopauze te letten op goede voeding. Uit meerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat er minder klachten zijn en dat de klachten ook makkelijker te behandelen zijn, wanneer er sprake is van gezonde voeding. Zorg dus voor een optimale, gezonde voeding (zie ook tips). Van bepaalde voedingsmiddelen is ‘bekend’ dat ze eigenschappen hebben waardoor overgangsklachten verminderen. En sommige voedingsmiddelen hebben een positief effect op de geestelijke toestand van het lichaam, zoals soja, lijnzaad(olie), teunisbloemolie en noten.

Van weer andere producten wordt gezegd dat ze de menopauzeverschijnselen juist versterken. Bekende voorbeelden zijn koffie, thee, pittig voedsel, suiker, alcohol, en zuivelproducten. Hier is echter nooit uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Natuurlijk kun je zelf uitproberen welke producten voor jou werken; maar een gezond en compleet dagmenu is nog altijd het beste. Het is wel belangrijk om dagelijks een goede calciuminname te hebben, in verband met de afname van de ‘beschermende’ hormonen. Bovendien moet de voeding rijk zijn aan vitamine D, omdat deze vitamine de opname van calcium uit de voeding helpt. Vitamine D zit in “vette” producten, zoals vette vis, vet vlees, olie en boter. Calcium zit onder andere in zuivel, kaas en in groenten, zoals spinazie en postelein.

Is de overgang al voorbij, dan kun je weer gaan denken aan afvallen.

Tips
Zorg voor een gezond dagmenu:

* Gebruik volwaardige producten (producten met een goede voedingswaarde, dus
met vitamines, vezels, mineralen)
* Gebruik veel groente en fruit, maar minimaal 2 ons en 2 stuks per dag
* Gebruik oliën voor de bereiding van je maaltijd
* Neem elke dag 3 zuivelproducten

Zorg ook voor een flinke portie DAGELIJKSE beweging:
* fiets naar uje werk, of naar de opstapplaats van het openbaar vervoer of de
carpoolplek
* haal de ‘verse boodschappen’ (brood, groente) te voet of met de fiets

* ga na het eten ‘een blokje om’
* ga (meer) aan de slag in de tuin of help iemand met het onderhouden van zijn/haar
tuin
* zoek een partner voor wekelijkse fiets- of wandeluitjes
* kies een sport die bij je past en beweeg minstens twee keer per week intensief

Plan
Het Voedingscentrum adviseert vrouwen vanaf 50 jaar om een vitamine D-supplement te nemen, omdat het vrij lastig is om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van voedingsstoffen elke dag binnen te krijgen.