Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Verrassend! Deze activiteit kun je beter niet doen tijdens het eten

Verrassend! Deze activiteit kun je beter niet doen tijdens het eten

Health
Verrassend! Deze activiteit kun je beter niet doen tijdens het eten

Iedereen met een kantoorbaan heeft het weleens gedaan: achter je bureau lunchen en ondertussen doorwerken. Hoewel we weten dat dit niet goed is voor ons, blijven we het toch doen. Ook aan déze eetgewoonte maken veel mensen zich ‘schuldig’, terwijl ze dat beter niet kunnen doen.

Onderzoek

Uit een onderzoek van Univeristy of Surrey is namelijk gebleken dat wandelen tijdens het eten ook een slecht idee is, hoewel je dat misschien niet meteen zou verwachten. Hierdoor zou je later op de dag verkeerde eetkeuzes maken.

Drie verschillende omstandigheden

Het onderzoek is uitgevoerd onder een groep vrouwen die in drie verschillende omstandigheden een maaltijd te eten kregen. Tijdens het tv-kijken, al wandelend, en rustig zittend. Daarna werden hen vragen gesteld en werd hen zoetigheid aangeboden. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat afleiding, zoals tv-kijken en wandelen, zorgt voor overeten.

In choc door de resultaten

Maar dit was niet het schokkendste resultaat: ook bleek namelijk dat de vrouwen die wandelden tijdens het eten maar liefst vijf keer meer chocolade aten dan de andere deelnemers. “Je vol voelen, is niet alleen het resultaat van een seintje naar je hersenen, maar ook een perceptie die kan worden beïnvloed door emoties en afleiding”, aldus professor Jane Ogden.

Lees ook
Tried & tested! 5x waarom alleen uit eten goed voor je is

Beloning

Als we afgeleid worden tijdens het eten voelen we ons minder snel vol, omdat we ons aandacht niet focussen op de maaltijd. We zijn ons dan niet bewust van hoeveel voedsel we al hebben binnen gekregen. Waarom wandelen tijdens het eten slechter is dan tv-kijken, is niet zeker. Waarschijnlijk leidt wandelen ons nog meer af dan kijken naar een scherm. Een andere reden volgens professor Ogden: “Wandelen kan gezien worden als actieve bezigheid, waardoor het extra eten (onbewust) als een beloning wordt gezien.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s Health | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee