Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Clearblue of Action: is een goedkope zwangerschapstest minder betrouwbaar?

Clearblue of Action: is een goedkope zwangerschapstest minder betrouwbaar?

Clearblue of Action: is een goedkope zwangerschapstest minder betrouwbaar?

Waar je bij de Action twee testen koopt voor € 1,49, moet je voor één zwangerschapstest van Clearblue € 12,99 afrekenen. Daardoor krijg je bij goedkope testen misschien het gevoel dat ze minder betrouwbaar zijn, maar is dat terecht?

Om te beginnen geeft geen enkele test 100% zekerheid, ook de duurste niet. Het grootste verschil tussen goedkope en dure testen zit ‘m in de ‘indroogstreepjes’. De meeste testen geven een zwangerschap aan met twee lijntjes. Eén lijntje betekent niet zwanger. Als je echter te lang wacht met kijken, kan het voorkomen dat je een licht tweede streepje op de test ziet, terwijl je niet zwanger bent. Dat komt door het indrogen van je urine op de stick. Lees dus altijd binnen vijf minuten (max. dertig) de uitslag af.

Zwangerschapshormoon

Bij duurdere zwangerschapstesten is de testuitslag digitaal, waardoor je van die indroogstreepjes geen last hebt. Bovendien geven die vaak ook aan hoelang je al zwanger bent. Maar ook duurdere testen kunnen een verkeerde uitslag geven. Alle zwangerschapstesten meten hoeveel HCG, het zwangerschapshormoon, er in je lichaam zit. Maar de aanmaak van dat hormoon verschilt per vrouw. Het is dus onmogelijk om via zo’n test precies aan te geven hoe lang je al zwanger bent.

Test 1, 2, 3

Het prijsverschil zit ’m ook in het soort test en het gebruiksgemak. Grofweg zijn er drie soorten thuistests te onderscheiden: dipsticks, midstreams en cassettes. Dipsticks, vaak de goedkoopste, bestaan uit een stick die je in je urine doopt. Een midstreamtest is een soort dipstick de luxe. Ook dit is een stick die je een aantal seconde in je urine houdt, maar in dit geval mag je er ook overheen plassen. Afhankelijk van het merk zie je bij een positieve uitslag twee streepjes of een plusje. De cassette is het meeste gepriegel, maar door de precisie misschien wel de betrouwbaarste thuistest. Met een bijgeleverde pipet druppel je de urine op de test, je hormoongehalte wordt gemeten en je krijgt de uitslag.

Zelf een zwangerschapstest aanschaffen? Wij hebben alvast een aantal opties voor je op een rij gezet.

 

Jennifer Aniston kan het woord zwanger even niet meer horen. Op uitgelekte vakantiefoto’s van de actrice was een klein buikje te zien. Roddelt medialand kopte gelijk voor de zoveelste keer dat ze nu echt zwanger was. Jennifer besloot er voorgoed mee af te rekenen en reageerde in een open brief aan de Huffington Post.