Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Met déze acht producten moet je je vulva absoluut niet schoonmaken

Met déze acht producten moet je je vulva absoluut niet schoonmaken

Met déze acht producten moet je je vulva absoluut niet schoonmaken

Heb je soms last van jeuk of irritaties vond je vulva? Dat hoeft niet per se te betekenen dat je het niet goed schoonhoudt. Het kan namelijk ook betekenen dat je het juist té goed schoonmaakt daar beneden. Daardoor kun je je pH-balans verstoren. Je kunt je vulva beter niet schoonmaken met déze acht producten of ingrediënten.

pH-waarde van je vagina

Het is belangrijk om het daar beneden allemaal goed schoon te houden, maar daar is weinig voor nodig. Dat doet je vagina namelijk helemaal zelf. Dus de kans is groot dat als je jezelf onder de douche met allerlei producten gaat wassen, de pH-waarde van je vagina wordt verstoord. En dit zorgt er vervolgens weer voor wat je sneller last kunt krijgen van infecties, omdat je minder goed beschermd bent tegen bacteriën.

Zeep

Het zal waarschijnlijk niet de eerste keer zijn dat je dit zult horen. Maar je moet je vulva en vagina nooit schoonmaken met zeep. Je pH-waarde wordt hierdoor flink verstoord en je kunt ook last krijgen van irritatie en droogte. En dat wil je natuurlijk niet.

Parabenen

Iets waar je je vulva en vagina ook niet mee wil schoonmaken zijn parabenen. Deze zitten in veel verschillende verzorgingsproducten zoals douchegel en shampoo. Als je je vulva hier wel mee schoonmaakt kan dat zorgen voor huidirritatie of zelfs contacteczeem.

Sulfaten

Ook zitten er in veel verzorgingsproducten sulfaten. Deze zorgen ervoor dat je douchegel of shampoo lekker gaat schuimen. Maar deze sulfaten kunnen er ook voor zorgen dat de huid rond de vulva behoorlijk kan gaan irriteren.

Parfum

Het is natuurlijk altijd fijn om je te wassen met doucheproducten die lekker ruiken. Maar wist je dat deze parfums en synthetische geuren soms wel honderden chemicaliën bevatten? Deze kunnen voor ernstige huidirritatie zorgen en zo ook de pH-waarde van je vulva verstoren.

Glycerine

Kijk goed of de producten waarmee je je vulva was geen glycerine bevatten. Dit is namelijk een suikerproduct die de gistproductie rondom je vagina en vulva kan verhogen. Op deze manier ben je ook sneller vatbaar voor een schimmelinfectie daar beneden.

Minerale olie

Hetzelfde geldt voor minerale olie. Deze kun je ook beter niet gebruiken als je je vagina gaat wassen, maar veel producten bevatten dit, dus let daar voor op. Minerale olie kan de pH-waarde van je vulva verstoren, waardoor de kans groter is op een infectie.

Lees ook
Dit is waarom je eigenlijk het best géén ondergoed kunt dragen

Conserveringsmiddelen

En ook conserveringsmiddelen, zoals Formaldehyde, die in veel producten zitten, kunnen het gebied rond je vulva flink irriteren. Pas daar dus voor op!

Kleurstoffen

En als laatste kunnen veel verzorgingsproducten ook kleurstoffen bevatten. Deze zijn ontzettend schadelijk voor de gevoelige huid rond je vulva. De kans op huidirritaties is daarom zeker aanwezig.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages