Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Aan de antidepressiva als je zwanger bent: ‘Stop ik met de medicijnen, dan heb ik 80 procent kans op een depressie’

Aan de antidepressiva als je zwanger bent: ‘Stop ik met de medicijnen, dan heb ik 80 procent kans op een depressie’

Aan de antidepressiva als je zwanger bent: ‘Stop ik met de medicijnen, dan heb ik 80 procent kans op een depressie’

Vera (32) is gevoelig voor depressies. Toen ze zwanger raakte, stond ze voor de keuze: stoppen met de antidepressiva met het risico om tijdens de zwangerschap depressief te raken óf blijven slikken met onduidelijke risico’s voor het kind. Ze koos voor het laatste.

Je bent nu 32 weken zwanger. Hoe gaat het met je?
“Ik voel me eigenlijk best goed. In elk geval niet depressief. Hoewel het fysiek wat zwaarder wordt, is mijn geest nu heel duidelijk ingesteld op één ding: een nest bouwen en een kind baren om daarin te leggen. Natuurlijk heb ik last van huilbuien, irritaties en dat soort dingen, maar dat schijnt normaal te zijn.”

Je hebt aanleg voor psychische ziektes, zoals een depressie. Welke gevolgen heeft dat voor de zwangerschap?
“Het is belangrijk dat ik mezelf goed in de gaten hou. Ik moet onderscheid maken tussen emotionele buien door de zwangerschap en sluimerende beginnetjes van een depressie. Als ik in huilen uitbarst omdat ik een druppel tomatensaus op de witte bank heb laten vallen, vraag ik me af: komt dit door de hormonen, of ben ik depressief aan het worden?”

Waarom heb je ervoor gekozen om antidepressiva te blijven slikken?
“Mijn psychiater verwees me door naar de POP-poli. Daar kunnen vrouwen zoals ik, met een aanleg voor psychische ziektes en een kinderwens, terecht. Hier kreeg ik advies van een psychiater, een kinderarts en een gynaecoloog. Als ik stop met de antidepressiva, heb ik tachtig procent kans op een depressie tijdens de zwangerschap. Het risico op afwijkingen bij het kind door het slikken van mijn soort antidepressiva tijdens een zwangerschap, is niet wetenschappelijk aangetoond. De gevolgen van een depressieve moeder voor een gezonde hechting van het kind wél: een depressieve moeder kan slecht tot geen contact maken, en niet zonder meer houden van het kind. Ook hebben kinderen van een depressieve moeder onder andere een lager geboortegewicht. Kortom: de gevolgen van het stoppen met de medicijnen zijn negatiever voor mijn ongeboren kind dan de gevolgen van het doorslikken.”

Ben je weleens bang dat antidepressiva toch nadelige effecten zullen hebben op de baby?
“Jawel, dat gevoel bekruipt me weleens. Maar dat is denk ik normaal bij een zwangerschap. Dat je denkt: o god, als er maar een gezond kind uitkomt.”

Hoe reageren mensen op jouw keuze?
“Met een zwangerschap is het net als met voetbal: iedereen denkt te weten hoe het ‘t beste moet. In het begin kreeg ik zorgelijke reacties: ‘Dan razen die medicijnen toch door je baby?’ en ‘Dan moet je toch stoppen?’ Maar sinds ik mijn blog ben begonnen, heb ik alleen nog maar positieve berichten gekregen. Bijvoorbeeld van vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt of meemaken.”

Hoe ga je om met negatieve reacties?
“Ze irriteren me, maar ik denk ook: ach, jij weet niet hoe het zit en ik wel. Ik weet dat kritiek vaak voortkomt uit onwetendheid. Daarom wil ik die onwetendheid uit de weg ruimen. Een depressie is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen. Ik denk dat meer openheid leidt tot meer begrip en dat zorgt op z’n beurt voor meer goede hulp. Het liefst zou ik zien dat er net zo veel openheid over depressie komt als over diarree. Als je buikpijn hebt en er komt bruin water uit je anus, vraag je je niet af wat dat is. Je weet: het is diarree. En je kunt altijd eerlijk zeggen: ‘Sorry, ik kom vanavond niet, ik heb diarree.’ Dat is genoeg informatie. Bij een depressie werkt dat anders.  Daarbij moet je precies uitleggen wat je voelt, omdat mensen het anders niet begrijpen. En dat is nu juist zo moeilijk.”

Ben je niet bang voor een postnatale depressie?
“Ja, dat lijkt me vreselijk. Maar ik hoop dat mijn medicijnen en therapie dat kunnen voorkomen. Ik verklein in elk geval de kans erop. Toch zie ik weleens het beeld voor me van mij als zombie met lekkende tieten en een huilende baby.”

Kun je wel volop genieten van je zwangerschap?
“Ik zou mijn ervaringen tot nu toe niet beschrijven als ‘genieten’. Ik ben blij dat ik een baby krijg, maar dat betekent niet dat ik me constant blij voel en dat ik daarom negen maanden met een feestneus op zal lopen. Maar ik weet niet of dat zonder mijn aanleg voor depressies anders was geweest. Ik ken eigenlijk nauwelijks vrouwen die genieten van hun zwangerschap. Een vriendin van mij is al twintig weken boos omdat ze bevrucht en beperkt is. En vriendinnen die inmiddels bevallen zijn, zeggen: ‘Het is even doorkomen, zo’n zwangerschap.’ Ik weet niet of ik me toevallig bevind in een heel rare groep mensen waarin niemand zwanger zijn ervaart als ‘genieten’, of dat de roze wolk slechts voor een heel kleine groep is weggelegd.”

Vera is comedian, presentatrice en actrice. Sinds ze zwanger is, houdt ze een eigen blog bij: hoeravoorantidepressiva.com.

Interview: Jessica Sindelka
Beeld: Pim Hendriksen