Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 9 dingen die je nog niet wist over zoenen

9 dingen die je nog niet wist over zoenen

9 dingen die je nog niet wist over zoenen

We zoenen heel wat af in ons leven. We geven een zoen uit liefde of passie, of gewoon als begroeting. We kennen het effect van een vurige kus op ons lichaam en we weten ondertussen dat kussen gezond is, maar er zijn ook nog een heleboel dingen die we nog niet wisten. 

 

1. Je eerste zoen staat in je geheugen gegrift

De meeste mensen zullen zich hun eerste zoen zeker herinneren. Het is zelfs waarschijnlijker dat je allereerste zoen frisser in je geheugen zit dan de eerste keer seks, hoewel dat laatste waarschijnlijk toch minder lang geleden is.

 

2. Waarom we zoenen, is een raadsel

Sorry ladies, op de vraag waarom we zoenen, kunnen ook wij geen antwoord geven. Er is nog steeds geen wetenschappelijke verklaring gevonden voor het feit dat we kussen. Does it really matter? Het is gewoon prettig en dat is het belangrijkste.

 

3. Een zoen kan je leven redden

Wat dan weer wel wetenschappelijk onderbouwd is, is dat je van zoenen vrolijker van wordt. Je wordt er trouwens niet alleen happy van, maar ook alerter. En dat kan wel eens van pas komen in een gevaarlijke situatie. Als Sneeuwwitje haar prins gezoend had vóór de boze stiefmoeder haar een vergiftigde appel aanbood, had het sprookje er dus helemaal anders uitgezien.

 

4. Het is niet zo vanzelfsprekend

We kunnen ons moeilijk inbeelden hoe mensen aan die drang kunnen weerstaan, maar in sommige culturen wordt er gewoonweg niet gezoend. Weird, right?

 

5. Philemafobie

Say what? Philemafobie betekent dat je bang bent van zoenen. Iedereen had wel wat angstzweet bij die eerste zoen, maar bij sommigen gaat die angst dus niet zo snel weg.

Angst voor kussen

6. De herkomst van het woord ‘kussen’

Ons Nederlands woord ‘kussen’ komt van het Engels ‘to kiss’ en dat zou dan weer afgeleid zijn van het woord ‘cyssan’. Dat laatste zou niet zozeer verwijzen naar het zoenen zelf, maar eerder naar de smakgeluidjes die ermee gepaard gaan.

 

7. Een beetje sciencefiction

Blijkbaar beschikt ieder van ons over speciale neuronen die je helpen om de lippen van je partner te vinden. Dit komt natuurlijk vooral van pas als het donker is.

kussen Neuronen

8. Een veilig gevoel

Door regelmatig te zoenen, vermindert ons stressniveau. Dat alleen al is een enorm pluspunt, maar een kus geeft ons ook een veilig en geborgen gevoel.

 

9. Het is een work-out

Tijdens het zoenen gebruik je maar liefst 146 spieren en door één minuut te kussen verbruik je 26 calorieën. Het is dus de ideale facial work-out. Win-win!

Lees ook: