Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Code rood: 8 menstruatiefeitjes die je nog niet wist

Code rood: 8 menstruatiefeitjes die je nog niet wist

Code rood: 8 menstruatiefeitjes die je nog niet wist

Ongesteld zijn. Het hoort er nou eenmaal bij, maar prettig is het niet. Natuurlijk is het fijn om te weten dat alles daar down under nog goed functioneert. Maar happy rennend over het strand in een wit jurkje is wel het laatste waar we zin in hebben (al doen de tampon- en maandverbandreclames anders geloven). Hieronder 8 menstruatiefeitjes, die je nog niet wist.

  1. Vrouwen zijn tegenwoordig zo’n vijfhonderd keer tijdens hun leven ongesteld. Dat is tien keer vaker dan in de Middeleeuwen. De reden hiervoor is simpel: we worden gemiddeld eerder ongesteld en leven langer.
  2. De Ferrari staat voor de deur, de rode vlag hangt uit, je maandelijkse feestje of je tante, oma of moeder is op bezoek. Allemaal manieren om aan te duiden dat je ongesteld bent. Maar wist je dat die laatste niet eens zo vergezocht is? Vroeger (en in sommige landen nog steeds) werden er echt hulptroepen opgetrommeld wanneer de vrouw des huizes ongesteld was. Vooral  als ongestelde vrouw in de keuken komen was een no go. Haar ongesteldheid zou het eten verpesten en de melk laten bederven.
  3. In Japan duiden ze ongesteld zijn ook wel aan met ‘Anne no hi’, wat ‘Anne’s dag’ betekent. Dit is een verwijzing naar Anne Frank, die in haar dagboek vrij expliciet over haar menstruatie schreef. In de sixties werd er in Japan zelfs een tamponmerk genaamd Anne gelanceerd.
  4. Meer een handig weetje dan een feit, maar om bloedvlekken uit je kleding te verwijderen kun je ze het beste meteen uitspoelen met koud water. Gebruik vooral géén warm water, daardoor hecht de vlek juist beter. Dit heeft met de enzymen in het bloed te maken.
  5. Het is een fabel dat vrouwen die samen leven na een tijdje dezelfde menstruatiecyclus volgen. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Het aantal dagen dat je ongesteld bent verschilt ook per vrouw, wat een gesynchroniseerde cyclus zo goed als onmogelijk maakt.
  6. Er heerst in veel landen nog steeds het idee dat menstruerende vrouwen een negatief invloed hebben op voedsel. In Portugal mogen menstruerende vrouwen bepaalde wijnkelders niet in en in Japan mogen vrouwen geen sushichef worden. Hun smaakpapillen zouden door de menstruatiecyclus worden beïnvloed.
  7. Vrouwen worden steeds eerder ongesteld. In 1830 menstrueerde West-Europese meisjes voor het eerst rond hun zeventiende. Volgens de Vijflandelijke Groeistudie van TNO (2010) ligt de gemiddelde leeftijd in Nederland nu rond dertien jaar. Dit verschil komt door de verbeterde leefomstandigheden.
  8. En tot slot: een tampon kan niet zoekraken in je lijf. De baarmoedermond is daar veel te smal voor, de opening wordt pas in de laatste fase van een bevalling groter. Het is dus een fabel dat je tampon kan ‘doorschieten’.

 

Vandaag is rood

Meer interessante feitjes en anekdotes  lezen over je menstruatie? In het boek ‘Mooi rood is niet lelijk’ belicht Paula Kragten de tragische, komische en mooie kanten van dit onderwerp dat volgens haar écht meer aandacht verdient. Bestel hem hier.