Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 7 tips voor een betere concentratie op je werk

7 tips voor een betere concentratie op je werk

Health
7 tips voor een betere concentratie op je werk

(Copyright: Veer)

Tijdens die lange vergadering weet je na een kwartier al niet meer waarover het gaat, of die ene taak raakt maar niet af omdat je steeds opnieuw afgeleid wordt. Herkenbaar? Dan moet je misschien werken aan je concentratie. Deze 7 tips helpen je daarbij.

1. Las op tijd pauzes in

Te lang onafgebroken werken vermindert onze concentratie en onze productiviteit. Neem een pauze als je je aandacht voelt verslappen. En daarmee bedoelen we een échte pauze: niet je e-mails checken, maar een luchtje scheppen of een praatje maken met een collega.

2. Zorg voor voldoende frisse lucht

Om geconcentreerd te kunnen werken hebben je hersenen voldoende zuurstof nodig. Het is dus belangrijk om de ruimte waarin je werkt geregeld te luchten. Als je je moe voelt worden, kan het helpen om een paar keer diep in en uit te ademen, zo geef je je hersenen een zuurstofboost.

3. Eet en drink voldoende

Naast zuurstof hebben je hersenen ook energie nodig om geconcentreerd te kunnen werken. Eet geregeld iets wat je makkelijk verteert, bijvoorbeeld een stukje fruit of een yoghurtje. Voldoende water drinken hoort daar ook bij. Te veel cafeïne verstoort je slaappatroon, een kopje koffie tijdens je pauze mag, maar overdrijf niet.

4. Ruim je bureau op

Een rommelige bureau haalt je (onbewust) uit je concentratie. Voor je begint te werken, of aan het einde van de dag, is het slim om je omgeving op te ruimen zodat je je voor de volle 100% kunt concentreren.


(Giphy)

5. Taak per taak

Soms heb je zo veel aan je hoofd dat je geen meter vooruitkomt. Maak een prioriteitenlijstje en werk het systematisch af. Laat je niet afleiden! Wissel de moeilijke taken af met de makkelijke, zo krijgt je hoofd op tijd wat rust, terwijl je to-dolijstje steeds korter wordt.

6. Sluit je mailbox

Je inkomende mails leiden je alleen maar af van je hoofdtaken en niemand verwacht dat je zijn of haar e-mails meteen beantwoordt. Beperk het checken van je mails tot drie keer per dag: ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Ook je telefoon even aan de kant leggen kan helpen om je concentratie te boosten.

7. Maak een realistische planning

Een goede planning houdt ook rekening met dingen die je niet in de hand hebt. Plan dus niet je volledige dag tot op de minuut in, maar voorzie ruimte voor onverwachte zaken. Zo raak je niet achter op je planning.

Bron: Assistant Plus.

Als je je beter kunt concentreren, kun je meer werk verzetten. Dat zorgt er weer voor dat je meer tevreden gaat zijn over je werk. Tevredenheid op je werk is heel belangrijk, want zo kun je een burn-out vermijden.

Lees ook

Shoppen is altijd een goed idee