Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Door deze 7 spreekgewoontes zal je meteen slimmer lijken!

Door deze 7 spreekgewoontes zal je meteen slimmer lijken!

Door deze 7 spreekgewoontes zal je meteen slimmer lijken!

Wil je carrière maken, dan is goed zijn in je werk niet genoeg. Je moet anderen ook kunnen overtuigen van je ideeën. Dit doe je door gesprekken te voeren, presentaties te geven of gewoon je mening door te drukken. Voor sommigen een aangeboren talent, voor anderen een nachtmerrie. Hoe je iemand dan wel voor jou kan winnen? Met onderstaande 7 spreekgewoontes.

Sta of zit met een rechte rug

Goed uit je woorden komen heeft met meer te maken dan alleen met taal. Het gaat ook om je lichaamstaal. De positie van je rug is daarbij het belangrijkst. Als je rechtop zit of staat en toch ontspannen bent, kom je vanzelf in een bepaalde mentale en fysieke toestand waarbij de woorden vloeiend uit je mond komen.

Houd je kin omhoog

De positie van je hoofd is net zo belangrijk als de positie van je wervelkolom. Door je hoofd omhoog te houden, kom je trots en vastberaden over. Met een opgeheven hoofd praat je ook vrijer. Als je je hoofd naar beneden houdt, klinkt alles wat je zegt als gemompel en daardoor niet interessant.

Focus op je luisteraars

Goed uit je woorden komen is alleen zinnig als anderen ook naar je luisteren. Geef daarom zelf het goede voorbeeld en focus op je luisteraars. Vermijd zijdelingse blikken want dan denken ze dat je oneerlijk bent. Als je toch even je notities wil controleren, beweeg je alleen je ogen naar beneden en laat je hoofd niet zakken.

Spreek luid genoeg

Als je anderen wil overtuigen tijdens je gesprek, is het natuurlijk belangrijk dat ze je kunnen horen. Zoek dus een gepast geluidsniveau waarbij de mensen achterin je nog duidelijk kunnen horen, maar de mensen er vooraan geen last van hebben. Als je niet zeker bent of je hard genoeg praat, kun je het altijd even vragen aan je luisteraars. Wees ook niet bang om een microfoon te vragen of de mensen te verzoeken om dichterbij te komen zitten.

Ondersteun je woorden met de juiste gebaren

Gebruik je handen om belangrijke punten te benadrukken. De gemakkelijkste manier om deze vaardigheid te leren is om video’s te bekijken van bekende sprekers. Merk op hoe hun handbewegingen lijken te ontstaan uit hun woorden. Als je niet actief gebruik maakt van je handen, houd ze dan stil. Prutsen aan een pen of papieren leidt af.

Gebruik woorden die iedereen kent

Hoewel het soms indrukwekkend kan lijken als je moeilijke woorden gebruikt, het is minder leuk als de helft je niet begrijpt. Als je toch een moeilijkere term moet gebruiken, is het beter dat je ook even uitlegt wat deze betekent.Gebruik ook liever geen clichés, want die zijn zo bekend dat luisteraars afhaken.

Verander van tempo

Als je telkens op eenzelfde snelheid spreekt, kan de boodschap al snel monotoon overkomen. Pas daarom je snelheid aan. Als je iets wil samenvatten kun je iets sneller praten. Wanneer je het over iets nieuw wil hebben, ga je beter iets trager praten en leg je de nadruk op wat echt belangrijk is.

Lees ook: