Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 7 natuurlijke tips bij het voorkomen én genezen van een koortslip

7 natuurlijke tips bij het voorkomen én genezen van een koortslip

7 natuurlijke tips bij het voorkomen én genezen van een koortslip

Het grootste nadeel van de dalende temperaturen is wat ons betreft the return of the koortslip. Misschien behoor jij tot een van de the lucky few die er nooit last van hebben, maar voor de meesten van ons is het wachten op het onvermijdelijke kwaad dat zich ten minste één keer per najaar aandient. Uiteraard een dag voor een date met een potentieel vriendje of sollicitatiegesprek voor je absolute droombaan.

Iedereen weet: als je eenmaal zo’n koortslip hebt, is er weinig redden meer aan. Een zalfje helpt tegen het jeuken, maar transformeert het nog semi-opvallende blaasje toch ook vaak tot een grote korst. Gelukkig zijn er ook natuurlijke manieren om de schade te beperken.

Eerst: hoe voorkom je een koortslip?

1 Wees alert!

Heeft jouw vriend of beste vriendin last van een koortslip? Dan dus even geen kusjes en ga zeker geen pumpkin spice latte of lipgloss delen! Beetje ongezellig ja, maar wel uiterst effectief.

2 Stress

Een van de belangrijkste oorzaken van een koortslip is stress. Daarom komt-ie ook altijd net opzetten voor een belangrijke afspraak. ‘Probeer stress te voorkomen’ is natuurlijk een onzinnig advies, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als je weet dat er een stressvolle periode aankomt, investeer dan in een extra sportlesje of saunakuur.

3 Zon

Te veel zon ineens kan je immuunsysteem een serieuze opdoffer geven en dat is ook vaak de oorzaak van een koortslip. Lekker in de zon zitten is altijd goed, maar zorg wel dat je goed bent beschermd en draag een lipbalm met beschermende factor.

4 Schoonheidsspecialiste

Niks zo lekker als een goeie huidbehandeling, maar de wat meer agressieve beauty-routines, zoals een scrub, peeling of laserbehandeling, zijn vaak een trigger voor je koortslip. Hou het dus bij milde reiniging en fijne maskertjes.

The Simpsons season 17 episode 15 17x15 cold sore

copyright: giphy

Zelfs als jij het bovenstaande nadrukkelijk volgt, kan het toch gebeuren dat je een koortslip krijgt. Het is namelijk een behoorlijk hardnekkig virus dat bij de meeste mensen permanent in hun lichaam circuleert en op een gegeven moment onvermijdelijk de kop opsteekt. Wat kun je dan nog doen?

1 Afblijven!

Niet pulken, plukken, camoufleren of constant ‘voelen of het erger is geworden’. Je zorgt alleen maar voor verspreiding van de infectie, meer besmettingsgevaar en een trager herstel.

2 Extra kussen

Zoals bij veel wondjes in je gezicht kan het helpen om je hoofd wat hoger te leggen. Vocht krijgt zo geen kans om opnieuw op te hopen en je koortsblaasje zal sneller indrogen.

3 Geduld

Een koortslip verdwijnt vanzelf, na een goeie week. Crème en zalf helpen vooral tegen de jeuk en kunnen het proces met één of twee dagen versnellen. Gewoon rustig afwachten dus en er ook niet een te groot drama van maken. De meeste mensen hebben weleens een koortslip, dus het is heus geen schande. Hoewel je je spannende date misschien toch beter een weekje kan opschuiven…

 

Lees ook:

Bron: Womenshealthsmag, gezondheidsplein.nl