Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 7 dingen die je niet wist over de morning-afterpil

7 dingen die je niet wist over de morning-afterpil

7 dingen die je niet wist over de morning-afterpil

Ben je je pil vergeten, is het condoom gescheurd of heb je seks gehad zonder anticonceptie? De morning-afterpil kan in sommige gevallen een mogelijke zwangerschap voorkomen. Maar er gaan heel wat geruchten over die pil de ronde. Tijd om feiten van fabels te scheiden!

Lees ook: Slecht seksleven? De kans is groot dat het aan je slaapritme ligt

1. De morning-afterpil is eigenlijk meer een ‘noodpil’. De gewone morning-afterpil kun je niet alleen de ochtend erna, maar tot drie dagen na onveilige seks innemen. De EllaOne tot vijf dagen erna. Maar voor beide pillen geldt: hoe sneller je actie onderneemt, hoe groter de kans is dat-ie werkt. Want als je langer wacht, neemt de kans toe dat je een eisprong hebt.

2. Het is geen abortuspil. De morning-afterpil zorgt er alleen voor dat de eisprong wordt uitgesteld. Als je al een eisprong hebt gehad, kan deze pil daar niets meer aan veranderen. De morning-afterpil breekt geen zwangerschap af die er mogelijk al is. Het is een soort van anticonceptie die je alleen in noodsituaties gebruikt. Deze pil kan dus geen abortus opwekken.

3. Wees je ervan bewust: de morning-afterpil werkt niet altijd. Als je al een eisprong hebt gehad, werkt hij niet meer. Maar omdat je nooit exact kunt zeggen wanneer je eisprong is, is het toch het beste om altijd een morning-afterpil te nemen als je onveilige seks hebt gehad. Maar je mag er dus niet van uitgaan dat die met 100% zekerheid een mogelijke zwangerschap voorkomt.

4. Na gebruik van de morning-afterpil móét je tot 7 dagen erna een condoom gebruiken. Bij de EllaOne is dat tot 14 dagen na inname. Als je de morning-afterpil gebruikt en daarna seks hebt, ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Gebruik dus altijd een condoom (en niet alleen in deze situatie)!

5. Je hebt geen recept van de huisarts nodig. Gelukkig! Iedereen kan zonder doktersvoorschrift een morning-afterpil kopen bij de apotheker. Als je jonger bent dan 21, is de gewone morning-afterpil gratis.

6. Je zou eigenlijk een reservepil in je apothekerskastje moeten hebben. Just in case. Je hoeft een morning-afterpil niet meteen in te nemen, maar hoe sneller, hoe beter de werking ervan. Check ook altijd de vervaldatum op het doosje voor je ‘m inneemt.

7. De bijwerkingen duren ongeveer twee dagen en vallen best mee. Er zijn geen meldingen van ernstige complicaties bij de miljoenen vrouwen die de morning-afterpil hebben gebruikt. Je kunt misschien een beetje pijn in je borsten hebben, duizelig zijn, hoofdpijn hebben of braken. Let op als je hebt gebraakt binnen twee uur na inname van de pil: dan is de werking minder goed. Neem in dat geval gewoon een nieuwe.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome