Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 7 cruciale levenslessen die mensen vaak te laat leren

7 cruciale levenslessen die mensen vaak te laat leren

7 cruciale levenslessen die mensen vaak te laat leren

Levenswijsheden moeten vaak op de harde manier worden geleerd. Als je in de fout gaat, zul je het nooit meer doen. Nou ja, volgens de clichés dan. Hoe eerder we deze levenswijsheden meekrijgen, hoe beter. Daarom zetten we zeven cruciale lessen voor je op een rijtje, zodat je ze niet the hard way hoeft te leren. Graag gedaan!

Als je wil doen waar je van houdt, moet je drie keer zo hard werken

De meeste mensen krijgen niet de kans te doen wat ze graag wíllen doen in het leven. In plaats daarvan doen ze wat hen verteld wordt dat ze moeten doen, of wat familie/vrienden suggereren dat ze moeten doen. Maar als je echt wil doen waarvan je houdt, moet je extra goed je best doen, en drie keer zo hard werken als de rest.

Woede gaat vaak samen met angst

Wanneer je voor een langere tijd lijdt of problemen ervaart, geloof je in eerste instantie dat de oorzaak buiten jezelf ligt, iets waar je een hekel aan hebt. Ben je eenmaal voorbij die emotie, dan blijkt dat dat samengaat met woede, of iets dat je voor lange tijd hebt opgekropt. Maar de bron van al deze emoties is altijd angst. Angst voor verlies, voor kwetsbaarheid, voor dingen loslaten… Als je deze angst onder ogen ziet, kun je ook de problemen achter je laten.

Onze dagelijkse gewoontes vormen onze toekomstige ‘ik’

Wat je vandaag doet, brengt je een stap dichter bij wie je morgen zult zijn. En hoe vaker je die activiteit gaat herhalen, maanden of zelfs jaren, hoe sneller je verandering zal zien. Elke dag een kopje koffie drinken in de ochtend zal ervoor zorgen dat je binnen een jaar een compleet andere persoon bent. Onderschat de kracht van een kleine gewoonte die je meermaals herhaalt dus niet. Goed of slecht, je gewoontes bepalen wie je in de toekomst zult zijn.

Je emoties vragen oefening

Wanneer we denken aan oefenen, gaat het meestal over een vaardigheid zoals pianospelen of voetballen. Maar wie je bent op emotioneel vlak, kun je ook trainen. Zo kun je niet alleen nederigheid oefenen, maar ook de mogelijkheid om iemand te vergeven. Zelfbewustzijn en humor zijn net zo gemakkelijk te trainen als woede, wrok en drama. Wie je bent, emotioneel, is een weerspiegeling van de dingen die je bewust of onbewust oefent. Je bent namelijk niet ‘gestrest’ geboren.

Ieder voor zich

Waar het eigenlijk op aankomt, is dat iedereen zijn eigen leven leidt. Iedereen heeft zijn eigen doelen, dromen, vrienden en familie, maar we willen allemaal dezelfde fundamentele dingen. Er zijn natuurlijk mensen die je kunt vertrouwen, maar de beste manier om steeds comfortabel om te gaan met anderen, is te beseffen dat het steeds ‘ieder voor zich’ is. Je hebt geen controle over anderen. Je kunt niet verwachten dat anderen jouw boven zichzelf gaan plaatsen. In plaats daarvan help je anderen hun dromen waar te maken en zullen zij dit voor jou doen. De relatie zal hierdoor steeds in de goede richting evolueren.

Meedoen is belangrijker dan winnen

Het is waarschijnlijk een van de meestgebruikte clichés, maar er zit een grote kern van waarheid in. Het behalen van je doelen en vervullen van je dromen is natuurlijk superleuk, maar de manier waarop je dit hebt kunnen doen, is veel belangrijker. Want is die overwinning nog wel zo leuk als je hebt valsgespeeld? Geloof ons, dat korte moment van geluk is de emotionele belasting niet waard.

Hard werken en plezier maken sluiten elkaar niet uit

Wij hebben nooit begrepen waarom sommige mensen het gevoel hebben dat lachen niet kan samengaan met serieus werken. De beste ideeën komen namelijk wanneer je je lekker voelt. Lachen tijdens het werk of tijdens het oplossen van problemen betekent dat je openstaat voor nieuwe mogelijkheden. Plezier maken betekent dus zeker niet dat je het werk niet af krijgt. In tegendeel, je krijgt waarschijnlijk veel meer gedaan dan je ooit voor mogelijk hield.

Lees ook: