Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Perfect white smile: de 5 beste tips voor een gezond en stralend gebit

Perfect white smile: de 5 beste tips voor een gezond en stralend gebit

Perfect white smile: de 5 beste tips voor een gezond en stralend gebit

Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar een gebit goed onderhouden vereist best wat aandacht. Naast dat een gezond gebit mooi is, heeft het ook positieve gevolgen voor je gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat ontstoken tandvlees vaak wordt gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Heb je geen idee hoe je het beste je gebit goed kan onderhouden, dan hebben wij wat tips voor je!

1. Minstens twee keer per dag poetsen

Je zult waarschijnlijk verbaasd zijn dat deze tip er tussen staat. Maar geloof ons, er zijn genoeg mensen die maar één keer per dag of zelfs niet eens poetsen. Twee keer per dag je tanden poetsen draagt bij aan een beter gebit. Zorg ervoor dat je twee keer per dag minimaal twee minuten met volle aandacht je gebit poetst. Even snel poetsen is dus niet aan te raden. Ben jij zo’n iemand die vergeet om zijn of haar tanden te poetsen, zet dan voortaan een wekker of een herinnering in je mobiel. Poetsen helpt niet alleen voor een gezonder gebit, het zorgt er ook voor dat je tanden mooi wit blijven. Je moet het immers je hele leven met je tanden doen.

2. Kwalitatieve producten voor mondverzorging

Er zijn veel producten die gebit gezond kunnen houden. Zo is het belangrijk om alle etensresten en bacteriën tussen de tanden goed te verwijderen. Een tandenborstel komt soms niet goed op de plekjes tussen de tanden. Voor deze plekjes is het belangrijk andere producten te gebruiken, zoals flosdraad, tandenstokers en ragers. Door de producten wordt de tussenruimtes van je tanden goed schoon gemaakt. Maak er een routine van dat je na elke maaltijd en poetsbeurt even gaat flossen of stoken.

3. Elektrisch poetsen is beter voor je gebit

Er zit een groot verschil in het poetsen met een elektrische tandenborsten en een gewone tandenborsten. Volgens onderozek is het poetsen van je tanden met een elektrische tandenborsten is veel effectiever voor je gebit dan, met een gewone tandenborstel. Dit komt doordat de elektrische tandenborstel ook op de kleinste plekjes terecht komt, waar je met een gewone tandenborstel niet snel kan komen. Etensresten en bacteriën worden op deze manier beter verwijdert. Doe je dit niet, dan heb je sneller kans op tandplak.

Zorg er alleen wel voor dat je met de elektrische tandenborstel niet te hard druk, dit kan zorgen voor het optrekken van je tandvlees. Houd daarnaast tijdens het poetsen een vaste poetsvolgorde aan en vergeet je tong niet. Ook op je tong blijven veel bacteriën zitten die kunnen zorgen voor problemen of een slecht adem.

4. Maak gebruik van tandpasta met fluoride

Er zijn tegenwoordig tientallen tandpasta’s te koop en wij begrijpen maar al te goed dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Kijk daarom altijd op de verpakking of er fluoride in de tandpasta zit. Tanden worden door de fluoride beschermt tegen het zuur dat in bacteriën zit. Hierdoor ontstaan er minder snel gaatjes. Een tandpasta met fluoride kun je gewoon tweemaal per dag gebruiken. Spoel je mond na het tandenpoetsen niet grondig met water, zo verdwijnt alle fluoride uit je mond. Spuug alleen het teveel aan tandpasta uit. Zo zorg je ervoor dat de fluoride nog even zijn werk kan doen.

Lees ook
Dít zijn de ultieme gezondheidsvoordelen van een echte kerstboom (met uitvallende naalden, dus)

5. Mondhygiëniste

Een regelmatig bezoekje aan de mondhygiëniste is erg aan te raden. Hoe vaker je gaat, hoe minder klachten je over het algemeen ervaart. Mondhygiënisten verwijderen onder meer tandplak, herstellen gaatjes en helpen je tegen een slechte adem.

Mondhygiënistes en tandartsen raden het gebruik van flosdraad, ragers of tandenstokers sterk aan. Met deze tools kun jij zelf aan de slag om je gebit gezond en stralend te houden. Daarnaast helpt een tandarts een mondhygiëniste bij de grote schoonmaak van een gebit.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Grazia | Beeld: Getty Images