Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Met deze 5 tips herken je een leugenaar

Met deze 5 tips herken je een leugenaar

Met deze 5 tips herken je een leugenaar

“Ik kan gewoon niet liegen”, verzuchten wij vrouwen nogal eens als we lekker aan het roddelen zijn. Onderzoek aan de Northwestern University wijst echter uit dat iedereen kan liegen en dat al na slechts 20 minuten oefenen.

Volgens Xiaoqing Hu, een co-auteur van het onderzoek moet je brein simpelweg wat extra inspanning doen. Dus: het is lastig om te liegen als je ergens mee geconfronteerd wordt, maar 20 minuten ‘voorbereidingstijd’ is in principe genoeg om de hele leugen te onthouden en de waarheid te onderdrukken. Bovendien is het mogelijk om jezelf psychologisch te overtuigen door iets simpelweg een paar keer te herhalen (“Ik hou van sporten, ik hou van sporten, ik hou van sporten…”).

leugen

Met deze informatie in ons achterhoofd maakten wij een overzicht van signalen waarmee je het beste een leugenaar kunt ontmaskeren. Can you handle the truth?

Een leugenaar moet soms in zijn verhaal nog eventjes nadenken. Daardoor kan het langer duren voor hij antwoord geeft. Ook een bekend trucje: tijd rekken. Stel, je vraagt: “waar was je gister” en iemand reageert met “hm? wat zei je?” is de kans groot dat hij of zij nog eventjes moet nadenken over de juiste formulering. Let wel, het kan ook zijn dat iemand gewoon verdiept is in zijn boek/krant/serie/telefoon, dus trek niet te snel je conclusie (“LEUGENAAAAAR”).

Iemand die tegen je liegt, krijgt grotere pupillen. Verwijde pupillen zijn namelijk een teken dat je brein hard moet werken en dat is bij een leugen het geval. Onderzoeker Hu noemt dit één van de betrouwbare, lichamelijke signalen. Andere indicatoren, zoals wegkijken of friemelen met handen of met haar, zijn in veel gevallen volgens hem eerder symptomen van onzekerheid  – een gevoel dat niet per sé gelinkt is aan een leugen.

leugen2

Een leugen is vaak onlogisch. Dat moet je zo persoonlijk mogelijk interpreteren. Vertelt jouw vriendin je bijvoorbeeld altijd alles tot in de kleinste details en weet ze nu niet meer hoe laat ze bij dat ene café vertrok? Waarschijnlijk een leugentje. Andersom geldt hetzelfde: vertelt jouw vriend honderduit over zijn avond en alle gesprekken die hij met zijn vrienden heeft gevoerd, terwijl hij normaal meer het zwijgzame type is (“Hoe was het?” “Leuk. Wat eten we?”), dan is hij waarschijnlijk ook aan het liegen. Of nog steeds dronken, natuurlijk.

Lees ook:

Bron: Esquire.nl