Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Niks ‘over 10 minuten’: met dit trucje ben je in 5 seconden van je uitstelgedrag af

Niks ‘over 10 minuten’: met dit trucje ben je in 5 seconden van je uitstelgedrag af

Niks ‘over 10 minuten’: met dit trucje ben je in 5 seconden van je uitstelgedrag af

Als je last hebt van uitstelgedrag, dan herken je vast de zinnen ‘dat komt straks wel’ of ‘ik begin over vijf minuten’ vast wel. Gelukkig is er nu een heel simpel trucje waarmee je binnen vijf seconden van het uitstelgedrag af bent en klaar bent om aan het werk gaan. 

Motivatie

Als je een idee hebt, kan het moeilijk zijn om jezelf te motiveren om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Zeker nu we veel thuiszitten, lijkt het soms onmogelijk jezelf ergens toe te zetten. We verschuiven het werk dan naar de volgende dag, maar zodra die komt lijkt het helemaal niet meer zo’n goed idee te zijn. Dit komt omdat je veel te veel tijd hebt gehad om er over na te denken en honderden scenario’s hebt bedacht hoe het niet zou werken of fout kan gaan. Je moet het brein dus zo min mogelijk tijd geven om over het werk na te denken.

De vijfsecondenregel

Daarom: de vijfsecondenregel, die heel simpel is. Zodra je het instinct hebt dat je iets wil doen, begin je met aftellen van vijf tot nul. Daarna moet je meteen opstaan en aan het werk gaan. In die vijf seconden is je brein compleet gefocust op het idee en zodra je staat wil je gelijk aan de slag. Zo heb je ook geen tijd om aan alle nadelen te denken en excuses te verzinnen.

Lees ook:
Na het sporten direct douchen of toch even uitstellen?

Geduld

Natuurlijk zal dit in het begin lastig zijn en misschien niet altijd werken. Het duurt namelijk volgens de wetenschap zo’n 21 dagen tot je een nieuwe gewoonte aanleert. Je zult dus even geduld moeten hebben en jezelf ertoe zetten om 21 dagen lang de vijfsecondenregel te gebruiken. Zelf bij de kleinste dingen als je bed uitkomen of de was opvouwen kun je deze regels toepassen. Na die 21 dagen zul je merken veel minder uitstelgedrag te vertonen en houd je veel meer tijd over om leuke dingen te doen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

@marktilburySecret 5 Second Rule! @tiktok_uk #learnontiktok #entrepreneur #lifehack #productivity #procrastination♬ original sound – Mark Tilbury – YouTuber & CEO

Bron: VIVA.nl | Beeld: Getty Images