Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 5 redenen waarom je je bed niet met je kat moet delen

5 redenen waarom je je bed niet met je kat moet delen

5 redenen waarom je je bed niet met je kat moet delen

Een reus van een nieuwe krabpaal, vers visje van de markt of luxe slaapkussen: een beetje kat wordt vandaag, op Dierendag, behoorlijk verwend. En uiteraard krijgt Minoes/Tijger/Tommie vannacht een extra lange knuffelsessie, gezellig samen in bed. Ho, stop hier. Nu.

Tekst Saskia Winkens

Feit: kroelen met je kat werkt ontzettend therapeutisch. Het maakt je rustiger en verlaagt zelfs je bloeddruk. Maar elke nacht de lakens delen met je harige vriend (je kat dus, niet je vent), is echt geen goed idee. En wel hierom.

Stoeipoes

Je iPhone staat al een uur in de vliegtuigmodus en je hebt ongeveer 294 slaapposities uitgeprobeerd, maar eindelijk ben je dan toch in een heerlijke droom beland. En nét als Epke Zonderland zijn lippen naar de jouwe brengt, besluit jouw kat dat het een fantastisch idee is om een potje te gaan stoeien. Het gevolg: niet Epke, maar dat mormel in je bed zet om drie uur ’s nachts z’n tanden in je oorlel. Om daarna je mond aan te zien voor een speelgoedmuis. En o ja, wie dacht dat snurken een menselijke kwaal was: katten weten er ook wel raad mee.

Laat. Me. Slapen.

Netflixen tot vier uur in de ochtend helemaal jouw ding? Grote kans. Maar handig is het niet als je ’s ochtends zonder wallen op je werk wilt verschijnen, dus probeer je toch meestal netjes voor middernacht erin te liggen. Weet je wie dat maar een stom idee vindt? Je kat. Want overdag ligt ie weliswaar weg te dommelen tussen je cactusverzameling op de vensterbank, die verloren uren haalt hij ’s nachts met alle liefde in. Katten zijn het liefst de hele nacht actief. Rondrennen, onzichtbare speeltjes zien, je vanuit een hoekje urenlang creepy aanstaren. En hun grootste hobby: een nachtelijk miauw-orkest. Relaxed, hè?

Sneezefest

Ben je rijkelijk bedeeld met allergieën? Katten maken dat alleen maar erger. Als je weer eens in een heus niesfestijn bent beland, moet je toch eens naar die pluizenbol op het kussen naast je kijken. Eigenlijk kun je het best geen kat hebben wanneer je allergisch bent. Maar wie al een besnorde vriend of een monsterlijk lieve kitten heeft, kan die het best buiten de slaapkamer houden. Kun je in elk geval af en toe wat schone lucht happen.

Een kopje hier, infectie daar

Katten kunnen besmettelijke ziektes overbrengen op hun baasjes. Zo was er al eens een man die de builenpest kreeg nadat hij met zijn kitten (en diens vlooien) het bed in dook. En dacht je dat je alleen rabiës kon oplopen door een straathond in Thailand? Ook katten in Nederland kunnen besmet zijn. Oké, oké dit is wel sporadisch. Maar toch: loop het risico maar niet.

Kleine viezerik

Je kat die je vol verbazing aankijkt wanneer jij boven op je lief kruipt? Of tijdens een geil moment de hand aan jezelf slaat? Ja, dat gebeurt. Sterker nog: na tien minuten staren komen ze er meestal ook nog bij liggen. Gezellig toch? Nee dus, eerder een moodkiller van jewelste.

Máár…

Laten we niet vergeten dat het vandaag Dierendag is en je trouwste maatje op aarde een eindeloze knuffelsessie verdient. Op de bank. Dat dan weer wel.