Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 5 redenen om je douche voortaan koud te zetten

5 redenen om je douche voortaan koud te zetten

5 redenen om je douche voortaan koud te zetten

Een warme douche is natuurlijk heerlijk om je dag mee te beginnen. Maar draai jij de kraan ook weleens de andere kant op? Het is even op je tanden bijten, maar koud douchen brengt een hoop voordelen met zich mee. Hier vijf redenen om af en toe voor standje vrieskast te kiezen.

 1. Je verbrandt meer calorieën
  Let’s be honest: je zal geen kilo’s afvallen door af en toe onder een koude douche te stappen. Maar het water zorgt er wel voor dat je lichaam harder moet werken om warm te blijven, en daardoor meer calorieën verbrandt. En dat is nooit verkeerd toch? Al is het maar om je minder schuldig te voelen over dat ene chocolaatje.
 2. Het schudt je wakker
  Je kent vast het rozige gevoel dat een warm bad je kan geven. Koud water doet precies het tegenovergestelde. Door de ‘shock’ van de kou gaat je hart sneller kloppen, wat op z’n beurt je bloed harder laat stromen. Hiervoor hoef je niet eens vijf minuten lang te lijden; je douchebeurt eindigen met een snelle vluchtige opfrisser is al genoeg.
 3. Je huid en haar worden er mooier van
  Zo’n koude douche kan beautywonderen doen. In tegenstelling tot heet water – dat droogheid en eczeem in de hand werkt – komt een koude douche je huid en haar juist ten goede. Zo vermindert het roodheid en opzwellingen. Hallo stralend huidje en glanzende lokken!
 4. Het boost je humeur
  Bang dat je van zo’n ijskoude douche alleen maar chagrijnig wordt? Volgens onderzoek in het blad ‘Medical Hypotheses’ zou het tegenovergestelde waar zijn. Mensen die twee weken lang steeds twee tot drie minuten lang koud douchten, waren beter gemutst. Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat koud douchen helpt bij het bestrijden van depressies.
 5. Het verbetert je immuunsysteem
  Minder snel ziek zijn door onder een koude douche te springen? Volgens onderzoek kan het, omdat regelmatig koud douchen zorgt voor meer witte bloedcellen. Ook zouden zij door die twee minuten koud douchen minder verkouden zijn. Lijkt ons het proberen waard.