Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 5 fouten die jij waarschijnlijk ook maakt als het gaat om de hygiëne van je vagina

5 fouten die jij waarschijnlijk ook maakt als het gaat om de hygiëne van je vagina

5 fouten die jij waarschijnlijk ook maakt als het gaat om de hygiëne van je vagina

Drie op de vier vrouwen hebben op z’n minst één keer in hun leven een vaginale infectie. Shocking! Hoog tijd dus om een beetje zorg te dragen voor onze intieme zone, en dat begint bij het vermijden van deze 5 veelvoorkomende fouten die jij wellicht ook maakt.

1) Strakke kleding

Aaah, skinny jeans! Al jaren een trend, maar toch niet zo heel erg gezond voor je vajayjay. Hetzelfde geldt voor panty’s. Te strakke kleding zorgt er namelijk voor dat je lichaam niet kan ademen. Je zweet meer en je vagina wordt zo de hele dag opgesloten in een warm en vochtig klimaat. Dé ideale omgeving voor bacteriën om te verblijven.

2) Te veel wassen

Nieuwtje van de dag: je vagina is zelfreinigend. Ze houdt de pH-waarde in evenwicht, bevochtigt de zone en stuurt goede bacteriën. Zeep doet deze voordelen teniet en zal je vagina al snel irriteren. Was gewoon met zuiver water of een milde zeep die speciaal ontwikkeld werd voor de intieme zone. Maar onthoud vooral: niet te vaak wassen.

3) Je maandverband niet vaak genoeg ververssen

We weten het allemaal en toch verversen we ons maandverband (of onze tampons) niet vaak genoeg. Vooral bij inlegkruisjes zouden we vaak de neiging hebben om ze een hele dag te dragen, wat op zijn beurt een gezellig nest creëert voor jeukende microben.

4) Synthetisch ondergoed

In het land van ondergoed is katoen koning. Het houdt je huid fris en droog. Terwijl synthetische materialen vocht en schimmels aantrekken en stimuleren. Resultaat: schimmelinfecties, irritatie, jeuk. Drie redenen om over te stappen naar Koning Katoen.

5) Je bikinilijn bijwerken voordat je het zwembad ingaat

Het is bijna een noodzakelijke stap voor je in je bikini duikt: de jacht op wildgegroeide haartjes. Maar voordat je meteen naar je scheermesje grijpt, denk je er beter even aan dat je op z’n minst 24 uur moet wachten voordat je naar het zwembad of het strand gaat. Een vers geschoren of onthaarde huid infecteert supersnel. Zeker als die in aanraking komt met chloor of zeewater.

Tekst: Laurane Wattecamps

Lees ook:

10 dingen die elke vrouw over haar vagina moet weten

11 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven

Dit zijn de 5 kledingstukken waar hij jou het liefst in ziet