Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 5 blunders die ook jij begaat met je lichaamstaal

5 blunders die ook jij begaat met je lichaamstaal

5 blunders die ook jij begaat met je lichaamstaal

Non-verbale communicatie is minstens net zo belangrijk als alles wat je zegt. Toch zijn veel mensen zich vaak niet bewust wat ze uitstralen tijdens een gesprek. Natuurlijk, tijdens een sollicitatiegesprek ben je extra alert, maar heb je er wel eens over nagedacht wat je beste vriendin voelt als jij tijdens een gezellig avondje eten meerdere keren op de klok kijkt? Jij denkt misschien dat je dat subtiel doet, maar de kans is groot dat je vriendin het wél opmerkt en zich ongemakkelijk of opgejaagd voelt.

Het is slechts één van de vele blunders die mensen – vaak onbewust – maken in hun lichaamstaal. Zeker als jij een hoog EQ hebt, is de kans groot dat je lichaamstaal all over the place is. Zonde, want juist door effectief non-verbaal te communiceren kan je ver komen in het leven.

Daarom hieronder een opsomming van de belangrijkste blunders die ook jij begaat met je lichaamstaal. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

1 Oogcontact

Het is tijdens een gesprek belangrijk om oogcontact te maken, wegkijken duidt op onzekerheid of desinteresse. Aan de andere kant is het ook niet te bedoeling om veel te intens oogcontact te maken. Niet alleen omdat al snel een beetje awkward wordt, maar ook omdat je gesprekspartner dat kan ervaren als dominant of zelfs agressief.

2 Knikken

Vrouwen hebben de neiging tijdens gesprekken heel heftig en veel te knikken, en bevestigend ‘ja’ te zeggen op alles. Het is goed om je gesprekspartner te laten zien dat je luistert, maar non-stop knikken is overdreven en maakt bovendien dat je onzeker en nerveus over komt.

3 Gesloten houding

Armen over elkaar, gebalde vuisten, je lichaam van iemand afkeren… Het zijn allemaal kleine tekens van afkeuring die je waarschijnlijk onbewust maakt. Hoewel het goed kan dat je gewoon lekker zit met je armen over elkaar, moet je er rekening mee houden dat het overkomt alsof je ergens tegen je zin zit. Tenslotte is het belangrijk om te onthouden dat je altijd recht op moet zitten. Je denkt misschien dat het niet opvalt als je tijdens een grote team-vergadering een beetje achterover geleund op je smartphone zit te kijken, maar reken maar dat je baas het ziet en er aanstoot aan neemt.

4 Wat doe je met je handen?

Ben jij iemand die praat met veel en brede handgebaren? Daar moet je dan misschien een beetje opletten. Het kan goed werken om je verhaal wat kracht bij te zetten, maar zo gauw je het overdrijft, kunnen mensen het idee krijgen dat je de gebaren moeten verhullen dat je verhaal niet helemaal waar is of heel erg overdreven. Probeer je te beperken tot gepaste gebaren op het juiste moment. En absoluut niet friemelen! Geen papiertjes versnipperen, maar ook niet non-stop aan je haar plukken. Mensen zullen je zien als afwezig en zelfs oppervlakkig.

5 Te dichtbij komen

Het is heel belangrijk om de persoonlijke ruimte van iemand te accepteren. Als je te dichtbij komt, ook al is dat uit enthousiasme, bestaat de kans dat mensen het zien als intimidatie. Bovendien zijn mensen sneller geneigd een gesprek af te kappen als ze zich slecht op hun gemak voelen.

 

 

Lees ook:

Bron: The Huffington Post