Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Met deze 4 tips vergeet je nooit meer een naam!

Met deze 4 tips vergeet je nooit meer een naam!

Met deze 4 tips vergeet je nooit meer een naam!

Dat super awkward moment waarop je beseft dat je de naam van degene met wie je aan het praten bent totaal vergeten bent… Ver-schrik-kelijk! Overkomt jou dit ook vaak? Geen zorgen want wij hebben een aantal tips en trucjes voor je verzameld waarmee het een stuk makkelijke wordt om nieuwe namen te onthouden! Flair to the rescue!

1) Gebruik de naam direct

Ben je net aan iemand voorgesteld? Probeer dan direct zijn/haar naam in een gesprek te gebruiken. Zeg zoiets als “wat leuk om je te ontmoeten Karin” of “wat doe jij precies voor werk Piet?”. Gebruik vervolgens in jullie gesprek zijn of haar naam nog een paar keer. Maar overdrijf natuurlijk ook weer niet te veel, want dan ga je wat vreemd overkomen: “Ja Piet, dat vind ik ook Piet, Piet wat ben je grappig, wil je nog wat drinken Piet, Piet wat is het toch een mooie dag vandaag” komt nou eenmaal wat pushy over 😉

Maar door de nieuwe naam meteen een paar keer subtiel te gebruiken wordt het een stuk makkelijker om hem daarna te onthouden. Victory!

2) Maak associaties

Het kan helpen om bij elke nieuwe naam een associatie te bedenken, een soort van ezelsbruggetje. Het kan een alliteratie of rijmpje zijn of het kan iets te maken hebben met de baan/hobby van de persoon. Bijvoorbeeld: Jan die te laat kwam, Sophie van Sales, Hannah uit Haarlem, etc. Dit soort simpele associaties kunnen er voor zorgen dat je de naam veel sneller onthoudt en je onthoudt daarnaast meteen een ander leuk feitje over de persoon.

3) Leg verbanden

Leg direct een verband tussen de nieuwe persoon en iemand anders die je al kent met dezelfde naam. Dit kan een beroemdheid zijn of je zusje, dat maakt niet uit, zolang er voor jou maar een link is tussen de twee. Als Alice zich voorstelt denk je dus direct: “Ah, Alice net als mijn tante” en als Tom zich voorstelt kun je misschien denken aan de acteur Tom Cruise. Het helpt zeker als je behalve de naam ook een andere gelijkenis tussen de twee personen vindt. Lijkt de neus van Tom misschien op die van Tom Cruise?

4) Maak er een prioriteit van

Weet je van te voren dat je ergens heen gaat waar je nieuwe mensen zult ontmoeten. Maak dan heel bewust de keuze om echt je best te doen hun namen te onthouden. Als je er met deze houding heen gaat, en je echt bewust bent van het belang van de namen, is de kans groot dat je alle nieuwe informatie ook al een stuk sneller opslaat.

Now go and meet new people!

Dus nu is het tijd om naar buiten te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten! Enne, dat je namen moeilijk onthoudt is helemaal niet vreemd hoor. Bij een eerste ontmoeting is er nou eenmaal veel nieuwe informatie om op te nemen: zijn uiterlijk, zijn baan, zijn naam, etc. En dat allemaal in een paar seconden. Hopelijk helpen deze tips je dus in het vervolg. Want laten we eerlijk zijn, het is nooit leuk als iemand je naam vergeten is. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat als je iemand zijn naam gebruikt, hij daar een goed gevoel van krijgt en dat hij aandachtiger luistert. Win-win dus!

giphysaymyname

Beeld: giphy.com

Lees ook:

Vrouwen met deze naam hebben het meeste kans om zwanger te worden in 2017

Deze 19 celebs gaven hun kinderen héél rare namen

Test: Hoor jij bij de 1% die meer dan 10 op 14 haalt? Ben jij een superherkenner van gezichten?

Bron: Forbes.com