Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 4 signalen dat jij te veel koffie drinkt

4 signalen dat jij te veel koffie drinkt

4 signalen dat jij te veel koffie drinkt

Kijk jij ook elke ochtend uit naar je eerste kopje koffie? En wordt dat kopje daarna al snel gevolgd door een tweede, derde of zelfs vierde kopje? Dan zou het wel eens kunnen dat je te veel caffeine drinkt.

Komen de vier onderstaande signalen je bekend voor? Dan is het misschien tijd om een koffie-detox te overwegen en over te stappen op deze alternatieve energieboosters

1. Je hebt last van een energiedip

Elke koffiejunk weet wel dat koffie er voor zorgt ervoor dat je je alerter voelt. Maar hoe komt dat eigenlijk? Dit is hoe het werkt: De cafeïne uit de koffie vervangt de adenosine in je hersenen. En laat adenosine nou net het stofje zijn dat je in de loop van de dag opbouwt en dat er voor zorgt dat je je vermoeid voelt. De hoeveelheid cafeïne uit een gemiddeld kopje koffie wordt echter binnen zo’n zes uur door je lichaam gehalveerd. De adenosine krijgt dan weer vrij baan en je voelt je moe. Dit verklaart waarom het ’s middags vaak zo verleidelijk is om nog een kopje koffie te nemen en de adenosine te verjagen.

Naarmate je lichaam gewend raakt aan de cafeïne gaat je lichaam daarnaast ook nog eens extra adenosine aanmaken en heb je dus meer koffie nodig om hetzelfde effect te bereiken. Probeer je minder koffie te drinken of is er een keer geen tijd voor een coffeebreak dan voel je dit direct omdat er opeens veel meer adenosine in je hersenen aanwezig is dan gewoonlijk en ervaar je een flinke energiedip.

Komt deze energiedip je bekend voor? Dan is je lichaam waarschijnlijk te veel gewend geraakt aan het vertrouwde effect van koffie. Het kan dan geen kwaad om wat te gaan minderen en te proberen om energie uit andere dingen te halen zoals bepaalde voedingsmiddelen.

2. Je slaapritme is verstoord

Omdat het lichaam zo’n zes uur nodig heeft om de hoeveelheid cafeïne in je lichaam te halveren is het dus onverstandig om laat op de dag nog koffie te drinken. We weten het: het is verleidelijk om aan het eind van de middag of na het avondeten nog een kopje koffie te drinken, maar omdat de cafeïne de aanmaak van adenosine in de war brengt kan het goed zijn dat je nachtrust er door verstoord wordt. Slaap jij slecht? Dan raden we aan om je koffieconsumptie eens onder de loep te nemen!

3. Trillende handen

Heb jij last van trillende handen of een opgefokt gevoel? Grote kans dat koffie de boosdoener is. Koffie zorgt er namelijk ook voor dat er extra adrenaline wordt aangemaakt door je lichaam. Dit verhoogt je hartslag; zorgt er voor dat je bloed sneller gaat stromen en opent je luchtwegen. Ook geeft het een gelukkig gevoel omdat het de productie van dopamine stimuleert (wat koffie ook licht verslavend maakt). Te veel cafeïne zorgt er echter voor je prikkelbaar en nerveus kunt worden of last krijgt van trillende handen. Komt dit je bekend voor dan drinkt jij waarschijnlijk te veel van het zwarte goud.

4. Je moet vaak plassen

Koffie werkt vochtafdrijvend en hierdoor moet je vaker plassen. Het is dus heel belangrijk om behalve koffie ook veel water de drinken om dehydratie te voorkomen. Moet jij vaak plassen (zelfs als je verder weinig hebt gedronken)? Dan drink je waarschijnlijk te veel cafeïne.

The science of coffee

Meer weten over het effect van koffie op je brein? In dit filmpje wordt het heel helder uitgelegd:

Lees ook:

Zo veel koffie mag je per dag

Recept: Lekker sapje voor meer energie!

Bewezen: intelligente mensen worden gelukkiger van alleen zijn!

Bron: grazia.nl / AsapSCIENCE