Je bent hier: Home > Health > 3x pastinaak

3x pastinaak

Health
3x pastinaak

Zondagochtend. Ik drink mijn tweede cappuccino en lees onderwijl mijn laatste vrijdagmail. De kinderen spelen vredig – dat is weleens anders – met de stylingspullen die al voor morgen gereed liggen. De pastinaken zijn net geschild en staan op het vuur. Eindelijk ligt de vergeten pastinaak in de supermarkt. Inzetbaar voor de drukke avondspits, daar ben ik maar wat blij mee. Maar wat doe je met de weinig charmante winterwortel met z’n volzoete smaak? Pureren, roosteren, gratineren bijvoorbeeld. Lekker bij de boerderijkip en Italiaanse rollade uit de kerstmenu’s. (zie www.vrouwonline.nl/koken/kerstmenus)

Pastinaakpuree, voor 4 personen:

800 gram pastinaken
125 ml crème fraîche

Snijd een dun plakje van de uiteinden van de pastinaken, schil ze met een dunschiller en snijd in stukken van ongeveer gelijke grootte. Kook ze in water met zout in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet het vocht af en pureer ze met de staafmixer of in de keukenmachine. Roer de verse room, zout en peper naar smaak erdoor en serveer meteen. Of laat afkoelen en verwarm later op laag vuur, voeg eventueel wat extra room of melk toe.

Geroosterde pastinaken, voor 4 personen:

800 gram pastinaken
2 el olijfolie
1 tl grof zeezout

Snijd een dun plakje van de uiteinden van de pastinaken, schil ze met een dunschiller en snijd in repen (frietjes) van gelijke grootte. Schep ze om met de olijfolie en spreid ze uit op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met het zout en rooster in een voorverwarmde oven van 225 ºC in een klein halfuurtje (afhankelijk van de dikte) beetgaar.

Pastinaakgratin, voor 4 personen:

800 gram pastinaken
150 ml slagroom
75 gram geraspte belegen boerenkaas

Snijd een dun plakje van de uiteinden van de pastinaken, schil ze met een dunschiller en snijd in plakjes. Kook de pastinaak 8 minuten in een beetje water met zout. Giet af en laat goed uitlekken. Verdeel de pastinaak over een ovenschaal. Meng de room met de kaas, zout en peper. Schenk het kaasroommengsel over de pastinaak en gratineer in een voorverwarmde oven van 200 ºC in 20-25 minuten lichtbruin.

Shoppen is altijd een goed idee