Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 3 soorten hoofdpijn en hoe je ze kan verhelpen

3 soorten hoofdpijn en hoe je ze kan verhelpen

Health
3 soorten hoofdpijn en hoe je ze kan verhelpen

Niet alle hoofdpijnen voelen hetzelfde aan. Bij sommigen, zoals migraine, voelt het alsof de zijkanten van je hoofd bonzen, terwijl bij spanningshoofdpijn zelfs je nek stijf kan aanvoelen. Ook niet alle hoofdpijnen duren even lang. Het is dus goed om te weten welke soort pijn je ervaart en wat de beste oplossing is.

Sinusitis-hoofdpijn

Sinusitis is een (langdurige) ontsteking van de neusbijholten. Symptomen zijn een loopneus, vermoeidheid en immense hoofdpijn. De hoofdpijn bevindt zich ter hoogte van de wangen, voorhoofd en wenkbrauwen. Wanneer je voorover buigt, wordt de hoofdpijn meestal erger.

Bij milde klachten kan je een neusspray met corticosteroïden gebruiken. Bij aanhoudende hoofdpijn kan je best even een arts contacteren.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn waarbij je een drukkende en zeurende pijn voelt aan het voorhoofd, de schedel en de zijkanten van het hoofd. Meestal verspreidt de pijn zich ook naar nek en schouders.

Vermijd alle situaties die spanningshoofdpijn kunnen uitlokken, zoals gebrek aan slaap, lang in dezelfde houding blijven zitten of fysieke en mentale stress. Probeer minimum 30 minuten per dag te bewegen en kies voor ontspanningsoefeningen zoals yoga. Bij langdurige klachten kan je best even een arts contacteren.

Migraine

Mensen met migraine lopen doorgaans steeds 4 stappen. In het eerste stadium, dit is enkele dagen voor de hoofdpijn start, krijg je last van stemmingswisselingen, stijfheid in de nek of overmatig geeuwen. Net voor een migraine-aanval zien mensen soms felle lichtflitsen of ervaren ze een matig gezichtsverlies. Een aanval kan tot 72u duren en gaat gepaard met een immense pijn aan de zijkanten van het hoofd, misselijkheid en gevoeligheid voor fel licht. In de laatste fase kan je een bepaalde verwardheid of humeurigheid ervaren.

Wanneer de migraine gepaard gaat met spanningshoofdpijn is bedrust de enige oplossing. Ook ontspanningsoefeningen kunnen enige verlichting brengen. Migraine wordt soms ook veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen zoals melkproducten, granen of bepaalde groenten. Dit kan je opsporen door een voedingsdagboek bij te houden waarbij je telkens opschrijft wat je gegeten hebt. Een arts kan bij hevige migraine ook passende medicatie voorschrijven.

Copyright: Business Insider

Lees ook:

Bron: Business Insider

Shoppen is altijd een goed idee