Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 25 gezonde producten waarvan je het niet had verwacht

25 gezonde producten waarvan je het niet had verwacht

25 gezonde producten waarvan je het niet had verwacht

Bij fit en gezond leven hoort natuurlijk ook gezond eten en drinken. Wij hebben voor jou 25 gezonde producten op een rij gezet, misschien zelfs een aantal waarvan jij nog niet wist dat ze zo goed voor je zijn.   

1. Cacao

Cacao is erg goed voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat cacao een van de beste bronnen is van antioxidanten. Daarnaast verscherpt hele pure chocolade de cognitieve functies (het geheel van processen die bij het opnemen en verwerken van informatie betrokken zijn). Ook zorgt het ervoor dat gevoelens van verliefdheid en geluk toenemen.

2. Wijn

We hebben het al vaker gehoord, wijn is goed tegen hart- en vaatziekten. Maar wist je ook dat wijn kan helpen tegen spierverslechtering? Uit nieuw onderzoek is gebleken dat wijn het proces van spierverlies tegengaat, wanneer bewegen geen optie is.

3. Mosterd

Mosterd zit boordevol antioxidanten en staat ook wel bekend als de minder vette variant voor mayonaise. Mosterdzaden kunnen daarnaast je stofwisseling versnellen en je bloeddruk verlagen.

4. Sardientjes

Deze kleine visjes zijn een bron van calcium en proteïnes. Daarnaast bevorderen ze de bloedcirculatie en helpen ze tegen ontstekingen.

5. Ansjovis

Ansjovis is een geweldige bron van proteïnes, vitamine B, calcium en omega-3 vetten.

6. Koffie

Koffie heeft soms een slechte naam omdat de cafeïne een verslavend effect heeft, maar koffie heeft ook boordevol goede eigenschappen. Het verlaagt namelijk de kans op een hartaanval, een beroerte, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en leverkanker. Daarnaast weert het een depressie.

7. Rooibos thee

Rooibos thee kan je beschermen tegen chronische ziektes en vermindering of uitval van orgaanfuncties. Daarnaast bevat het ook calcium en ijzers.

8. Tonijn

Tonijn kan zorgen voor een enorme boost van de gezondheid van ons brein. Daarnaast verkleint het de kans op hart- en vaatziekten.

9. Hennepzaad

Hennepzaden zijn een goede bron van proteïnes en helpen bij het opnemen van aminozuren en vitamine E.

10. Knoflook

De allicine in knoflook helpt de bloeddruk verlagen en verbetert de bloedsomloop en het cholesterolniveau. Bij regelmatig gebruik verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast werkt knoflook ook nog antiviraal en antibacterieel zodat je minder kans hebt op verkoudheden.

11. Champignons

Een champignon is de beste vegetarische bron van vitamine D. Het eten van champignons kan daarnaast ook helpen bij het vechten tegen kanker en het bevat riboflavine, wat belangrijk is voor het vermogen van het lichaam om te detoxen.

12. Broccoli

Broccoli bevat een grote hoeveelheid vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Daarnaast bevat het ook de stof sulforafaan dat bacteriedodend werkt en een gunstige werking heeft bij de bescherming tegen bepaalde soorten kanker.

13. Amandelen

Amandelen zijn erg gezond. Ze zijn rijk aan biotine, vitamine B2 en E, mangaan, magnesium, fosfor en ze leveren ook veel vezels. Daarnaast bevatten ze gezonde vetten, die belangrijk zijn om je hart gezond te houden en je cholesterol op peil te houden.

14. Aloë vera-sap

Veel mensen zijn ervan op de hoogte dat aloë vera goed is de huid, maar ook als drankje is het erg bevorderlijk. Het verlaagt het cholesterolgehalte en de bloeddruk, helpt tegen constipatie, verkleint de kans op ontstekingen en helpt tegen nierstenen.

15. Honing

Honing kan erg goed van pas komen voor atleten, het bevordert namelijk de opname van koolhydraten wat weer zorgt voor kracht- en energietoename. Ook helpt honing erg goed tegen hoofdpijn en buikpijn.

16. Rundvlees

Het gaat hier wel om biologisch rundvlees. Biologisch rundvlees zit namelijk vol met gezonde omega-3 vetten en linolzuren, die goed helpen bij het voorkomen van kanker.

17. Peterselie

Peterselie is een geweldige bron van ijzers, vitamine A, C en K en is een sterke antioxidant. Ook heeft peterselie het vermogen om ontstekingen te verminderen en biedt het verlichting bij maagproblemen.

18. Boter

Boter bevat onder andere selenium en een soort boterzuur die behoort tot de natuurlijke vetten. Boter is misschien niet het meest gezonde product, maar wel veel gezonder dan margarine.

19. Kokosolie

Uit onderzoek blijkt dat kokosolie onder andere bacteriën doodmaakt, ontstekingen vermindert, het cholesterolgehalte in balans brengt, helpt bij de opname van voedingsstoffen en het immuunsysteem versterkt. Het gaat hier wel om onbewerkte kokosolie, bewerkte kokosolie is namelijk ongezond.

20. Rode peper

Rode peper, chilipeper en cayennepeper bevatten veel antioxidanten die beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker, voortijdige veroudering en overgewicht. Bovendien zorgt de stof capsaïcine ervoor dat de hersenen worden aangezet tot het aanmaken van endorfine, een soort natuurlijke pijnstiller (om de brand in je mond te blussen). Verder wordt de maag aangezet tot het produceren van stoffen die helpen tegen maagzweren.

 21. Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten, vitamines, mineralen en fytonutriënten. De laatste zijn chemische verbinden die van nature voorkomen in planten. Je lichaam heeft ze niet nodig op de manier zoals het vitamines en mineralen nodig heeft, maar ze spelen wel een rol bij het voorkomen van ziekten. Bovendien leveren blauwe bessen vezels. Volgens onderzoek gaat bij mensen die veel bessen eten, het geheugen minder snel achteruit. Ook spelen blauwe bessen een rol bij het afbreken van vetten in het lichaam.

22. Zalm

Zalm of andere vette vis zoals makreel, forel of haring, bevat stoffen die het bloed verdunnen, de bloeddruk verlagen en helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten. De ontstekingsremmende werking helpt bovendien bij gewrichts- en menstruatiepijn.

23. Groene thee

Groene thee, witte thee en in mindere mate ook zwarte thee zijn rijk aan antioxidanten en verminderen daardoor het risico op sommige vormen van kanker. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je zo’n vier koppen per dag drinkt, je de kans op een hartaanval met de helft verkleint en de kans op hoge bloeddruk vermindert.

24. Tomaten

Tomaten bevatten de rode stof lycopeen, een krachtige antioxidant die beschermt tegen hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker, in het bijzonder prostaatkanker. Tomaten hebben bovendien een positieve werking op de ogen, met name bij het achteruitgaan van het zicht van dichtbij.

25. Avocado

Avocado’s bestaan voor een groot deel uit vet, maar wel enkelvoudig onverzadigde vetzuren die juist goed voor je zijn. Verder zit er in een avocado vitamine B, E en K. Daarnaast leveren avocado’s veel vezels en helpen ze het cholesterolniveau gezond te houden. Uit onderzoek blijkt ook dat ze een positieve invloed hebben op diabetes 2 en hoge bloeddruk.

Welk product is jouw favoriet?

 

Lees ook: