Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 16 tekenen dat je zwanger kunt zijn

16 tekenen dat je zwanger kunt zijn

16 tekenen dat je zwanger kunt zijn

Twijfel je of je zwanger bent? Deze 16 symptomen zijn typisch voor een beginnende zwangerschap. Maar als je echt zeker wil zijn, tja, dan doe je een zwangerschapstest.

1. Pijnlijke borsten 
Is je beha aandoen een echte kwelling geworden? Het gevoel dat je zware borsten hebt, je tepelhoven die donkerder zijn dan normaal en de duidelijk zichtbare aders op je borsten kunnen duiden op een zwangerschap. Aarzel niet om je beha ook ’s nachts aan te houden, dat kan iets comfortabeler zijn.

2. Vermoeidheid 
 Kan je niet eens één pagina van je boek lezen voor je in slaap valt? Als je snel uitgeput bent, kan dat een reactie zijn op de verhoogde hormonen in je lichaam. Veel vrouwen blijven het hele eerste trimester moe.

3. Misselijkheid 
De meeste zwangere vrouwen beginnen zich misselijk te voelen vanaf zes weken zwangerschap. Misselijkheid kan echter ook al vroeger voorkomen, en helaas zowel ’s morgens, ’s middags als ’s avonds. Vanaf het tweede trimester zou je misselijkheid moeten afnemen. Probeer in de tussentijd voeding te eten die je spijsvertering regelt, zoals koolzuurhoudende dranken op basis van gember.

beyoncepregnant

4. Vaak plassen 
Als je opeens niet meer de hele nacht kan doorslapen zonder een bezoek aan het toilet, kan dat een teken zijn. Tijdens een zwangerschap maakt je lichaam immers meer vocht aan.

5. Hoofdpijn Ook hoofdpijn kan op een zwangerschap wijzen. Dat komt door de veranderingen in je hormonen.

6. Rugpijn 
Heb je lage rugpijn? Als je normaal gezien nooit last hebt van je rug, kan dat erop wijzen dat je ligamenten of gewrichtsbanden uitzetten. Die pijn kan jammer genoeg heel je zwangerschap lang blijven duren. Ze is te wijten aan je toenemende gewicht en de verplaatsing van je zwaartepunt door je nieuwe postuur.

7. Krampen 
Ben je zwanger of heb je gewoon PMS? Moeilijk te zeggen, maar als je krampen hebt, zou het kunnen dat je baarmoeder zich uitrekt als voorbereiding op de baby.

8. Vreemde zin in of een afkeer van eten Heb je plots zin in citrusfruit of net een grote afkeer van eten? Als je verhouding tot eten plots anders is dan vroeger, zou het kunnen dat je lichaam je wil vertellen dat je zwanger bent.

drzoehart

9. Constipatie en een opgezet gevoel 
Vorige week paste je nog zonder problemen in die jeans… en nu opeens niet meer. Als je je een beetje opgeblazen voelt, kan dat te wijten zijn aan een hogere progesteronwaarde. Tijdens je zwangerschap maak je meer progesteron aan en dat vertraagt je spijsvertering.

10. Humeurwisselingen Je vriend heeft zijn sokken niet in de wasmand gegooid en jij bent buiten jezelf van woede. Ben je de laatste tijd erg grillig? Dat is misschien te wijten aan de veranderingen in je lichaam. Verzeker je man ervan dat die emotionele achtbaan slechts tijdelijk is.

11. Hogere lichaamstemperatuur 
Over het algemeen stijgt je lichaamstemperatuur vanaf je eisprong tot de eerste dag van je menstruatie, twee weken later. Als je temperatuur na die twee weken hoog blijft, zou het kunnen dat je zwanger bent.

12. Sterk ontwikkelde reukzin 
Als je bepaalde geuren opeens niet meer kunt verdragen of als je heel gevoelig bent voor geuren, kan dat op een zwangerschap wijzen.

13. Duizelig of flauw 
Een lage bloedsuikerspiegel of lage bloeddruk kan je slapjes maken. Zorg ervoor dat je voldoende eet en veel water drinkt.

14. Bloedingen 
Als je menstruatie veel lichter was dan gewoonlijk en onverwacht een paar dagen vroeger kwam, zou het kunnen dat het om een bloeding door een innesteling gaat. Het bevruchte eitje zet zich vast in de baarmoederwand en veroorzaakt daardoor een kleine bloeding.

15. Te laat 
De meeste tekenen die op een zwangerschap wijzen, zijn ook premenstruele symptomen. Hoe merk je het verschil? De duidelijkste aanwijzing is het uitblijven van je regels. Als je een regelmatige cyclus hebt en nu opeens te laat bent, kan je het best een zwangerschapstest halen bij de apotheek.

16. Positieve zwangerschapstest Echte zekerheid over je zwangerschap heb je pas na een zwangerschapstest. Als het resultaat negatief is maar je toch je menstruatie niet krijgt, zou het kunnen dat het nog te vroeg is om door een test te bepalen of er een kindje onderweg is. Wacht een paar dagen en probeer opnieuw. En als het resultaat positief is: gefeliciteerd!

ross

Bron: Zappybaby.be | Gifs: Giphy

Lees ook