Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 13 dingen die je nog niet wist over je tepels

13 dingen die je nog niet wist over je tepels

13 dingen die je nog niet wist over je tepels

We weten ondertussen al alles over onze borsten, over billen en over onze orgasmes, maar over onze tepels wordt maar weinig gesproken. Daar komt nu verandering in. Hier zijn 13 dingen die je over je tepels moet weten.

1. Tepels zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Net als borsten zijn geen twee tepels hetzelfde. Sommige vrouwen hebben grote donkere tepels, terwijl andere kleine roze tepels hebben.

2. Stijve tepels betekenen niet altijd dat je seksueel opgewonden bent. Het kan ook betekenen dat je het koud hebt, of gewoon dat je kleding over je tepels schuurt waardoor ze rechtop komen te staan.

3. Niet elke vrouw krijgt stijve tepels als ze seksueel opgewonden is. Wat niet betekent dat ze niet opgewonden is, de tepels worden gewoon niet stijf.

4. Tepels hebben meer dan één opening. Daar merk je meestal niets van, totdat je borstvoeding gaat geven. Een tepel heeft 15 tot 20 kleine gaatjes.

5. Harige tepels zijn heel normaal, zélfs als je geen man bent. Dat er haar rond je tepels groeit, vooral bij je tepelhof, komt vaker voor dan je misschien denkt. Als je het niks vindt, kun je het altijd laten waxen. Haar rond je tepel mag dan niet meteen supersexy zijn, het is dus wél doodgewoon. Oef.

6. De gevoeligheid van tepels varieert. Sommige vrouwen vinden het fantastisch als hun tepels worden gestreeld, vooral tijdens de seks. Maar andere vrouwen hebben daar te gevoelige tepels voor. Ook zijn er vrouwen die helemaal niks voelen.

7. In sommige culturen verven vrouwen hun tepels om mogelijke partners aan te trekken. Als een vrouw een tepel heeft die niet donker genoeg is, zal ze die in bepaalde culturen bijkleuren. De betekenis? ‘Je wilt deze tepel en de vrouw die eraan verbonden is.’ In Japan zijn roze tepels erg trending.

8. Iedereen heeft bultjes op het tepelhof. Dit zijn de ‘klieren van Montgomery’. Ze beschermen de tepels door een olieachtige substantie af te scheiden, om ze zacht en soepel te houden. Die substantie heeft trouwens ook een ontsmettende werking.

9. Ingetrokken tepels zijn niet zo ongewoon. Ongeveer 10 tot 20 procent van de tepels zijn ingetrokken. Hoewel het niets is om je over te schamen, kan het wel lastig zijn als je borstvoeding wilt geven. Gelukkig bestaan er speciale beha’s die de ingetrokken tepel voorzichtig naar buiten trekken.

10.  De ‘joggerstepel’ bestaat echt. Als je zonder beha gaat joggen, is de kans reëel dat je een ‘joggerstepel’ krijgt, waarbij je tepels droog en pijnlijk worden en in bepaalde gevallen ook kunnen gaan bloeden. Een speciale sportbeha is essentieel om deze issues te voorkomen.

11. De gevoeligheid van je tepel verandert gedurende je cyclus. Dankzij hormonen als oestrogeen en progesteron kunnen tepels extra gevoelig worden als je menstruatie eraan komt. Tijdens je menstruatie zijn je borsten het gevoeligst.

12. Je tepels kunnen wel degelijk ‘lekken’, ook als je niet zwanger bent en geen borstvoeding geeft. Bijvoorbeeld wanneer je gaat hardlopen zonder sportbeha. Als dat vaak gebeurt of er komt bloed bij kijken, kun je beter even langs je huisarts gaan.

13. Nipple-gasms of tepelorgasmes bestaan echt. Het is erg zeldzaam, maar sommige vrouwen beweren dat ze wel eens zijn klaargekomen door stimulatie van de tepel alleen. Omdat de somatosensorische cortex van de hersenen op dezelfde manier gestimuleerd wordt bij tepelstimulatie als bij genitale stimulatie, is het mogelijk dat sommige vrouwen een orgasme krijgen als hun tepels aangeraakt worden.

 

Lees ook:

Bron: flair.be