Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Nog 100 dagen tot kerst: waarom sommigen dat gewéldig en anderen vreselijk vinden

Nog 100 dagen tot kerst: waarom sommigen dat gewéldig en anderen vreselijk vinden

Nog 100 dagen tot kerst: waarom sommigen dat gewéldig en anderen vreselijk vinden

Bij het idee dat het nog krap 100 nachtjes slapen is tot kerst, gaan sommige harten sneller kloppen. Dat zijn de mensen die al vóór Sinterklaas in het land is het huis van zolder tot kelder in kerstversiering hebben gestoken. Maar er is ook nog een andere categorie: de Grinches onder ons die bij kerst vooral denken aan dennennaalden die overal liggen en schreeuwende familieruzies.

Je jeugd

De middencategorie, mensen die kerst best leuk vinden maar er ook weer niet wild van worden, lijkt in dit geval niet te bestaan. Feit is dat of je intens gelukkig wordt van kerst of er juist een gloeiende hekel aan hebt, alles te maken heeft met je jeugd.

Vroege ervaringen

Je wordt niet geboren met een diepgewortelde haat jegens kerst. Als kerst bij jullie thuis altijd een gespannen toestand was, is de kans groot dat dat gevoel op latere leeftijd nog steeds overheerst. Je brein onthoudt hoe je je voelde tijdens bepaalde prikkels. Die prikkel wordt gekoppeld aan een gevoel dat (onbewust) ook je toekomstige gevoelens en gedrag bepaalt. Na een tijdje weet je misschien niet eens meer waarom je kerst nou eigenlijk stom of geweldig vindt, maar beklijft het effect van vroege ervaringen alsnog.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat als je kerst altijd associeert met vervelende gevoelens, dat niet betekent dat dit voor de rest van je leven zo hoeft te zijn. Inmiddels weten we dat je je gevoel bij bepaalde herinneringen kunt veranderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van EMDR bij mensen die een traumatische ervaring hebben.

Naar hoe je die herinneringen precies kunt aanpassen waardoor je er met iets meer emotionele afstand naar kunt kijken, wordt nog veel onderzoek gedaan. Deskundigen verwachten dat het in de toekomst niet alleen meer is voorbehouden aan mensen met een diep traumatische ervaring, maar zo ingeburgerd raakt dat het ook wordt ingezet bij minder traumatische maar evengoed nare ervaringen.

Dus wie weet, Scrooge, ga je ooit nog eens van kerst houden. En anders hebben we goed nieuws: over 102 nachtjes slapen is het alweer voorbij.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Home Grown Club (@homegrownclub)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: University of Birmingham | Beeld: Getty