Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Niet doen: 10 x zo zorg je voor een slechte eerste indruk

Niet doen: 10 x zo zorg je voor een slechte eerste indruk

Niet doen: 10 x zo zorg je voor een slechte eerste indruk

Een eerste indruk van iemand wordt al binnen enkele seconden bepaald. dan hoef je nog niets gezegd of gedaan te hebben. Maar omdat je de eerste indruk wel de belangrijkste is kun je er maar beter voor zorgen dat die eerste indruk die je maakt op anderen steeds positief is. Deze 10 dingen moet je in ieder geval NIET doen.

Kreukels

Als je op een belangrijke afspraak aankomt met kreukels in je kleding, kan het voor de andere persoon overkomen alsof hij niet belangrijk genoeg is om je even netjes te kleden. Sterker nog, je zou zomaar de stempel ‘lui’ opgedrukt kunnen krijgen.

Kauwgom

Mensen nemen een kauwgompje voor verschillende redenen. Zo kan het een techniek zijn om te ontstressen, kan het je helpen om minder te roken of kan het de knoflook in je maaltijd camoufleren. Er is dan ook niets mis met kauwgom, tenzij je met je mond open kauwt en bellen blaast als je ergens binnenwandelt. Het komt al snel onprofessioneel en kinderachtig over. Loop eerst even naar de vuilnisbak voor je ergens binnenwandelt.

Te veel make-up

Een beetje make-up om de vermoeidheid of dat ene puistje te camoufleren is natuurlijk geen probleem. Maar wanneer je er overdag uitziet alsof je een avondje flink gaat stappen, kunnen mensen zich afvragen wat je onder al die make-up te verbergen hebt.

Vuile schoenen

Schoenen zijn vaak een detail dat snel vergeten wordt, maar ze verklappen veel over de persoon die ze draagt. Zo zouden glanzende schoenen een synoniem zijn voor iemand die aandacht schenkt aan details. Vuile schoenen, pumps waarvan de hak bijna stuk is of uitgerafelde veters zijn een no go bij belangrijke afspraken.

Slechte houding

En hoewel kleding en schoenen dus heel belangrijk zijn, betekenen ze niets als je een slechte houding hebt. Denk dus even terug aan wat je moeder vroeger zei en recht je rug, kin omhoog, schouders naar achter en ontspan. Zo lijk je plots een stuk meer zelfvertrouwen te hebben en kom je professioneler over. Hallo, goede eerste indruk!

Geur

Veel mensen zijn gevoelig voor geuren, het kan zelfs zo erg zijn dat het tot migraine en misselijkheid kan leiden. Neem dus ’s ochtends een douche om eventuele lichaamsgeuren te elimineren en kies voor een lichte parfum. Rook je? Zorg er dan voor dat je kleding niet naar sigaretten ruikt, want dat kan ook voor een slechte eerste indruk zorgen.

Ogen

Ben je oogcontact aan het maken met de persoon die je tegemoet komt of ben je gefocust op je telefoon? Het zijn kleine details die je eerste indruk kunnen maken of breken. Gebrek aan oogcontact staat symbool voor gebrek aan interesse, onzekerheid en zelfs arrogantie.

Handen schudden

Je maakt oogcontact met je toekomstige baas, je staat rechtop, je glimlacht en dan schud je zijn hand alsof het een dode vis is die je niet durft aanraken. Of je knijpt zo hard dat hij een kleine kreun niet kan onderdrukken. De manier waarop je iemand de hand schudt, zegt veel over je persoonlijkheid. Zorg dus voor een stevige handdruk, maar wel een die ook aangenaam blijft. Je komt solliciteren voor een baan en niet voor een worstelgevecht.

Mp3-oortjes

Als je voor een belangrijk gesprek graag even luistert naar een streepje muziek, is dat geen probleem, maar steek de mp3-oortjes weg vóór je het gebouw binnenwandelt. En hoe verleidelijk het ook is om je in de wachtruimte even af te sluiten en tijd voor jezelf te nemen, komt het al snel kinderachtig en ongeïnteresseerd over.

Selfies

Een goed voorkomen is heel belangrijk, maar je hoeft het niet steeds vast te leggen op foto. Maak thuis even enkele bewijzen van je nieuwe look, maar steek je smartphone weg voor je je gesprekspartner gaat ontmoeten. Wat zou jij ervan vinden als je iemand op restaurant ontmoet en de persoon zit zonder schaamte enkele selfies te nemen? Inderdaad, onprofessioneel.

Lees ook:

Bron: Business Insider