Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Geen categorie > Steeds minder kinderen kunnen goed fietsen en dat komt allemaal door de bakfiets

Steeds minder kinderen kunnen goed fietsen en dat komt allemaal door de bakfiets

Steeds minder kinderen kunnen goed fietsen en dat komt allemaal door de bakfiets

Kinderen kunnen steeds minder goed fietsen. Diverse experts, waaronder Veilig Verkeer Nederland, waarschuwen ouders hiervoor. Dat ons kroost steeds minder handig op de fiets is, heeft volgens hen één oorzaak: de bakfiets.

Nadeel van de bakfiets

Een bakfiets is natuurlijk lekker praktisch. Je zet alle kinderen erin en hup, je fietst naar school. Helaas heeft dit een groot nadeel, blijkt nu. Kinderen die heel wat minuten per week in de bakfiets doorbrengen, fietsen zelf minder. En dat zou ertoe leiden dat kinderen steeds minder goed zijn in fietsen.

Experts uiten zorgen

De ANWB is een van de partijen die zich zorgen maakt. Met hun project ‘Streetwise’ verzorgen zij verkeerslessen voor de bovenbouw van de basisschool. Daar is het opgevallen dat kinderen steeds minder goed kunnen fietsen. “Op een school in Almelo kon de helft van de leerlingen van groep 7 niet fietsen. Soms barst een kind in huilen uit en piept angstig dat het niet durft te fietsen”, vertelt Celina Trekop, de teammanager van het project.

10.000 fietsuren

Kinderen naar school brengen met de bakfiets, dat is een trend van de laatste jaren. Experts zien samenhang tussen deze trend en het feit dat kinderen steeds minder goed kunnen fietsen. Volgens onderzoek hebben kinderen 10.000 fietsuren nodig om veilig te kunnen fietsen. Door je kind steeds maar weer met de bakfiets -of met de auto natuurlijk- naar school te brengen, loopt het eigen fietsuren mis.

Meer oorzaken

Natuurlijk kunnen we niet alle schuld op de bakfiets schuiven. Er zijn meer oorzaken. Zo komt het ook voor dat kinderen helemaal geen fiets hebben, bijvoorbeeld door armoede. Ook zijn er gezinnen waar geen fietscultuur heerst, door een niet-westerse migratieachtergrond.

Lees ook
Bewezen: fietsen is goed voor je hersenen

Vanaf groep 3

Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland geeft ouders één advies: fiets vanaf groep 3 samen met je kind naar school. Niet in de bakfiets, dus. “Een paar meter voor je uit, zodat je ziet wat hij of zij doet en je kunt corrigeren”, aldus Rob. Hij vult aan: “Wij vinden dat fietsen bij de opvoeding hoort, net zoals zwemmen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Linda | Beeld: Getty Images