Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Manouk: ‘Kan Jack beter volle of halfvolle melk drinken?’

Manouk: ‘Kan Jack beter volle of halfvolle melk drinken?’

Manouk: ‘Kan Jack beter volle of halfvolle melk drinken?’

Manouk (27) is juf op een basisschool en gaat binnenkort trouwen met Robin (29). Samen hebben ze zoon Jack (bijna 3). Per week gaat er zo’n drie liter melk doorheen in dit gezin.

“Ik kom uit een gezin met vier kinderen en wij zijn echt grootgebracht met melk. De boodschappenkar van mijn moeder stond altijd vol met van die jerrycans (1,5 liter pakken, red.) melk. En dat heb ik eigenlijk gewoon overgenomen. Jack geef ik bewust melk, als onderdeel van de Schijf van Vijf. En hij vindt het heerlijk. Hij drinkt een beker voor het slapengaan, als hij ’s ochtends wakker wordt en ook nog een voor z’n middagdutje. Misschien dat ik het uiteindelijk verplaats naar de eetmomenten.”

Wat is beter: volle of halfvolle melk?

“Zelf drink ik melk bij m’n ontbijt en in de koffie en m’n vriend doet vaak melk in z’n shakes en neemt een glas bij de lunch. We gaven Jack eerst volle melk, maar zijn later overgestapt naar halfvolle melk. Ik ben benieuwd wat beter is voor een kind. En ook voor onszelf.”

Dit zegt de expert:

Kinderdiëtiste Corinne van Acht: “Een kind van één tot vier jaar heeft per dag ongeveer twee bekertjes (300 ml) melk(producten) nodig. Melk is vooral belangrijk voor de voorziening van eiwit, calcium en de vitamines B2 en B12. In de meeste gevallen zou mijn advies zijn te kiezen voor halfvol of mager. Tenzij je kind wat extra energie nodig heeft. Houd het op twee bekertjes per dag, anders heeft je kind misschien minder trek in ander eten. In plaats van melk kun je ook kiezen voor halfvolle of magere yoghurt, magere kwark of magere vla, bijvoorbeeld als toetje.”