Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Deze tijdreis van 1 miljoen jaar wil je zeker maken

Deze tijdreis van 1 miljoen jaar wil je zeker maken

Deze tijdreis van 1 miljoen jaar wil je zeker maken

Lang geleden kon je van Nederland naar Engeland lopen. Daar waar nu de Noordzee is, leefden ooit mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten, Neanderthalers en de eerste moderne mensen. Van dit landschap, Doggerland, is niets meer te zien. Maar als je goed zoekt, vind je op de zeebodem èn gewoon op het strand nog sporen terug van toen. In een avontuurlijke tijdreis van 1 miljoen jaar zijn nu in Leiden meer dan 200 Doggerlandvondsten bewonderen.

Doggerland is één van de belangrijkste archeologische landschappen van Europa. Gedurende de ijstijden was Doggerland een koud steppelandschap waar Neanderthalers leefden tussen rendieren en mammoeten. Daarna was het voor de moderne mens een van de rijkste jacht -en leefgebieden van Europa. Zo’n 8000 jaar geleden is Doggerland overspoeld door de golven van het stijgende zeewater.

Kennismaken met een verdwenen wereld

In Leiden maak je kennis met deze verdwenen wereld en ontdek je hoe er dankzij nieuw onderzoek steeds meer over boven water komt. In de tentoonstelling ‘Doggerland’ zijn meer dan tweehonderd van de mooiste en interessantste Doggerlandvondsten voor het eerst samen te zien. Verzamelaars, liefhebbers en onderzoekers vonden ze langs de branding, in vissersnetten en bij onderwateropgravingen. 

Voor jong en oud

‘Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee’ is een verhaal voor jong en oud, over de prehistorische bewoners en over het landschap en klimaatverandering. Je ziet vuurstenen werktuigen en fossielen van prehistorische dieren en mensen die er leefden. Speciaal voor families is er een doeboekje om samen Doggerland mee te verkennen. Speurend en puzzelend maken kinderen kennis met mammoeten, wolharige neushoorns en de allereerste mensen die er leefden. Ze kunnen zelfs op de foto met een gereconstrueerde Neanderthaler, geïnspireerd op de 50.000 jaar oude ‘eerste Neanderthaler van Nederland’.

De tentoonstelling is te zien tot en met 31 oktober 2021. Reserveer vooraf je kaarten via rmo.nl 

Bekijk alvast wat vondsten op Instagram

Beeld: © Frans de Winter