Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Steeds meer kinderen zijn bijziend en dit is waarom + doe de oogcheck

Steeds meer kinderen zijn bijziend en dit is waarom + doe de oogcheck

Steeds meer kinderen zijn bijziend en dit is waarom + doe de oogcheck

Met de neus bovenop hun tablet, weinig buitenspelen, het zijn factoren waardoor steeds meer kinderen bijziend zijn. Hoe eerder je doorhebt dat je kind veraf niet meer goed ziet, hoe beter. Zo kom je erachter. 

Van de 13-jarige kinderen heeft tegenwoordig een kwart een bril of lenzen nodig en dat is veel meer dan vroeger. De reden? Veel kinderen leven bijna hun hele (sociale) leven via hun telefoon of tablet. Whatsappen, snapchatten, instagrammen, tiktokken, gamen, vlogs kijken, het houdt ze uren bezig. Uren waarop ze niet buitenspelen en dat gaat ten koste van hun ogen. Maar ook als één of beide ouders bijziend zijn, is de kans groter dat ze bijziend worden. Voorspeld wordt dat in 2050 maar liefst de helft van de wereldbevolking bijziend is.

Wazig

Als je veel dichtbij kijkt, passen je oogspieren zich daarop aan. Zo kost het ze minder moeite om scherp te kijken op een telefoon, tablet of boek. Maar daardoor wordt het voor datzelfde paar ogen lastiger om veraf goed te kijken. De letters op het schoolbord en de tv worden dan wazig. Dan kan het zijn dat je bijziend bent.

Ontdek op tijd of je kind bijziend is

Bij kinderen tussen 6 en 17 jaar neemt bijziendheid het snelst toe. Als bijziendheid (snel) erger wordt, neemt ook de kans op vervelende oogproblemen (staar, glaucoom en netvliesloslating) op latere leeftijd toe.  Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk er zo snel mogelijk achter te komen of je kind bijziend is. Zo kan er tijdig behandeld worden mocht dit nodig zijn. Er zijn speciale contactlenzen die de ontwikkeling van bijziendheid zoveel mogelijk afremmen, zoals de kinderdaglens MiSight ® 1 day of de DreamLite® MC nachtlens. Hiermee kun je niet vroeg genoeg beginnen. Een -sterkte kan immers niet meer teruggedraaid worden.

Signalen om in de gaten te houden

Als je niet meer scherp ziet, is de kans groot dat je hoofdpijn krijgt. Klaagt je kind daar met enige regelmaat over? Het zou een signaal kunnen zijn van bijziendheid. Ook wanneer je kind vaak vermoeide ogen heeft of veel in zijn ogen wrijft of knippert, kan dit een teken zijn. Net als heel dicht bij de tv zitten en objecten in de verte niet goed kunnen zien. Gaan de schoolprestaties van je kind achteruit? Misschien ziet hij het bord helemaal niet goed. Signaleer de klachten en wacht niet te lang met het doen van een OogCheck.

Het zijn weer OogCheckWeken: doe de Kijk Verder OogCheck

Hoe eerder bijziendheid wordt herkend, hoe beter! De Kijk Verder OogCheck is een korte check speciaal voor kinderen, uitgevoerd bij een gespecialiseerde optiekzaak. Laat de ogen van je kind checken tijdens de OogCheckWeken (hele maand oktober). Kijk op ikkijkverder.nl voor een opticien bij jou in de buurt.

Voor bronvermelding kijk op ikkijkverder.nl.