Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Maak jij je zorgen over iemand? Bel het Meldpunt Zorgwekkend gedrag

Maak jij je zorgen over iemand? Bel het Meldpunt Zorgwekkend gedrag

Flair & Partner
Maak jij je zorgen over iemand? Bel het Meldpunt Zorgwekkend gedrag
Flair & Meldpunt Zorgwekkend gedrag

Je ziet het vast wel eens op straat. Iemand die in zichzelf praat, boos is op de wereld of in een korte broek loopt terwijl de temperatuur het vriespunt nadert. Zorgwekkend? Misschien wel. Voortaan kun je een melding maken als je zorgwekkend gedrag opmerkt in jouw omgeving.

Zo’n 90.000 keer per jaar komen bij de politie meldingen binnen over mensen die zorgwekkend gedrag vertonen. Dat kan op straat zijn maar ook over een buurvrouw die nooit haar huis uitkomt. Meestal vormen deze mensen geen gevaar maar ze hebben wel hulp nodig. Ryanne Verdoorn van GGD Flevoland, werkzaam bij de afdeling Vangnet en Advies, krijgt regelmatig meldingen over mensen die zichzelf en hun huis verwaarlozen. Zo ook over een alleenstaande man van middelbare leeftijd. Zijn huis bleek zwaar vervuild en nauwelijks nog begaanbaar.

Van kwaad tot erger

Ryanne: ‘We zien geregeld vervuilde leefomstandigheden. Vaak zit daar veel leed achter. Deze man had een alcoholprobleem en hij voelde zich eenzaam. Hij schaamde zich zo voor zijn huis dat hij ook niemand meer binnen liet.’ Vaak gaat het van kwaad tot erger. Deze man wist bijvoorbeeld niet waar hij moest beginnen en was het overzicht volledig kwijt. Ryanne en haar team hebben er in dit geval voor gezorgd dat de man werd doorverwezen naar de verslavingszorg.

‘Deze man schaamde zich zo. Hij liet niemand meer binnen in zijn huis.’

Contact is de eerste stap

‘Als wij zo’n melding krijgen, gaan we proberen om iemand toe te leiden naar hulp. Het zijn vaak mensen die de zorg niet zelf opzoeken en soms zelfs uit de weg gaan, terwijl ze die wel nodig hebben.’ Contact krijgen met de persoon over wie je je zorgen maakt is altijd de eerste stap. Dat hoef je niet zelf te doen, daarvoor bel je het Meldpunt Zorgwekkend gedrag. Die maken vervolgens een analyse: wat is het probleem én wat zijn de dieperliggende oorzaken? Verslaving, geldzorgen, psychische problemen. Het kan van alles zijn. ‘We zijn zelf geen hulpverlener, maar coördineren de zorg en schakelen de juiste partijen in, afgestemd op de problematiek,’ verduidelijkt Ryanne. Het Meldpunt is onafhankelijk en kijkt wie het beste kan worden ingezet.

Doeltreffend

Dat dit heel doeltreffend kan zijn blijkt uit het verhaal van de man. ‘Na de schoonmaak was hij heel gemotiveerd om het verder op te pakken. Hij was echt opgelucht. Zijn huis was weer veilig om in te wonen, maar écht schoon was het nog niet. Deze man vond dat ook en pakte dat heel goed op. Een half jaar na de melding had hij zijn woning weer helemaal op orde. Hij is gaan sporten en raakt de alcohol niet meer aan. Dat is voor ons zo fijn om te horen.’

‘We mogen best wat meer aandacht en zorg voor elkaar hebben.’

Een deel van de mensen die zo leeft, is in staat de narigheid te verbergen voor de buitenwereld. Gordijnen dicht en niemand die het ziet. Maar als gordijnen altijd dicht zitten, kan dit een signaal zijn dat er iets aan de hand is. In een samenleving die steeds individualistischer wordt, is het goed dat er een algemeen meldpunt is voor zorgwekkend gedrag. Ryanne: ‘We mogen best wat meer aandacht en zorg voor elkaar hebben.’ Het meldpunt is bedoeld voor het beantwoorden van vragen, het delen van zorgen, meedenken en adviseren bij complexe situaties rondom kwetsbare personen.

Maak jij je zorgen

Ken je iemand die zich verward gedraagt? Of maak je je zorgen of hij of zij wel de juiste hulp krijgt? Voor al deze vragen kan je terecht bij het meldpunt Zorgwekkend gedrag* via 0800-1205. Je zorgen delen is een goede eerste stap. Samen met een hulpverlener kan je bespreken wat er aan de hand is, welke hulp nodig is of wat je kan doen om iemand te helpen. Kijk ook op meldpuntzorgwekkendgedrag.nl

Dit artikel is ontwikkeld in opdracht van de Rijksoverheid.

* Het gaat hierbij om niet-acute situaties. Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord en heb je hulp nodig? Bel dan 113.

Shoppen is altijd een goed idee