Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Liza leerde reanimeren en redde daarmee een leven

Liza leerde reanimeren en redde daarmee een leven

Liza leerde reanimeren en redde daarmee een leven

Reanimeren kun je leren. Dus toen Liza op haar werk een flyer tegenkwam van een reanimatiecursus meldde ze zich direct aan, samen met haar man. Na twee maanden moest ze het geleerde in praktijk brengen, na een oproep van HartslagNu.

 

Meteen na de cursus schreven Liza en haar man zich in als burgerhulpverlener. Deze vrijwillige hulpverleners zijn aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie en krijgen een melding als iemand in de buurt een hartstilstand heeft. Liza werkt in de Thuiszorg en haar werkgever staat helemaal achter het oproepsysteem. Krijgt ze een oproep tijdens werk, dan heeft ze toestemming om er direct heen te gaan. En dat gebeurde dus al na twee maanden.

Die eerste oproep

“Ongeveer twee maanden na de reanimatiecursus kreeg ik mijn eerste oproep als burgerhulpverlener. Ik was net weer aan het werk na mijn verlof en belde aan bij een cliënt toen mijn telefoon ging: een reanimatie-oproep. Als een speer heb ik mijn fiets gepakt en ben naar het adres geracet, een paar huizen verderop.

Toen ik aankwam heb ik mijn fiets tegen het hek gegooid en ben ik naar binnen gerend. Ik gaf aan dat ik burgerhulpverlener ben en een oproep had gekregen. Het slachtoffer begon al blauw aan te lopen, dus ik ben direct begonnen met reanimeren. Elke minuut dat je langer wacht neemt de overlevingskans met 10% af.”

Vol adrenaline

“Natuurlijk vond ik het spannend, ik was als eerste ter plaatse. Er waren nog geen andere burgerhulpverleners en ook de politie of ambulance waren er nog niet. Maar bij aankomst ging de knop gelijk om. De adrenaline stijgt zo hard dat alle handelingen op de automatische piloot gaan.

Na een paar keer reanimeren arriveerde de politie. Zij namen het van me over tot de ambulancebroeders ter plaatse waren. Toen het slachtoffer stabiel was, hebben ze hem overgebracht naar het ziekenhuis. De adrenaline bleef nog even door m’n lijf rondgieren, maar ik ben wel nog teruggegaan naar mijn werk. Op kantoor kwam pas het besef van wat ik had gedaan.

Ik had misschien wel een leven gered. Tenslotte was ik er eerder dan de hulpdiensten, en die paar minuten kunnen net het verschil maken.”

‘Hij loopt daar dankzij mij’

“Een paar dagen later ging mijn deurbel en stond er een man met een bos bloemen voor mijn neus. Ik snapte er in eerste instantie niets van. Pas later realiseerde ik me dat dit de man was die ik gereanimeerd had. Hij kwam mij bedanken en vertelde me uitgebreid hoe het hem na de reanimatie was vergaan.

Gelukkig gaat het nu goed met hem. Als ik hem tegenkom doet dat me enorm goed. Hij loopt daar immers nog dankzij mij.”

Elke seconde telt

Bij een hartstilstand telt elke seconde. Als direct 112 wordt gebeld en er binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren en een AED wordt aangesloten, is de overlevingskans het grootst. Omdat een ambulance gemiddeld binnen 8 á 10 minuten arriveert, is het van levensbelang dat er een AED (hart resetter) en een burgerhulpverlener in de buurt zijn. Die AED moet 24/7 bereikbaar zijn én via 112 gekoppeld aan oproepsysteem HartslagNu. HartslagNu roept burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op om de dichtstbijzijnde geregistreerde AED te halen en te gaan reanimeren.

De Hartstichting en de VriendenLoterij slaan de handen ineen

Om ervoor te zorgen dat iedereen met een hartstilstand binnen 6 minuten geholpen kan worden, zijn drie dingen nodig:

  • 5000 extra AED’s in Nederland
  • onderhoud van het oproepsysteem HartslagNu
  • genoeg burgerhulpverleners

Om dit te bereiken komen de VriendenLoterij en de Hartstichting samen in actie. Word je tijdens de VriendenLoterij PrijzenBingo deelnemer van de VriendenLoterij, dan gaat minimaal 40% van de opbrengst van je lot naar de Hartstichting. Zo kan de Hartstichting ervoor zorgen dat in heel Nederland binnen 6 minuten hulp wordt geboden bij een hartstilstand. Zolang je meespeelt, blijft de opbrengst van je lot bestemd voor de Hartstichting. En natuurlijk maak je, net als alle deelnemers, kans op mooie (geld)prijzen.

VriendenLoterij PrijzenBingo

18+ speel bewust