Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Leny: ‘Ik kijk de hele week uit naar de bezoekjes van Jamie’

Leny: ‘Ik kijk de hele week uit naar de bezoekjes van Jamie’

Flair & Partner
Leny: ‘Ik kijk de hele week uit naar de bezoekjes van Jamie’
Flair & Een tegen eenzaamheid

Acht jaar geleden verloor Leny haar man. Ze miste sindsdien gezelschap. Tegenwoordig komt vrijwilliger Jamie elke week bij haar langs om gezellig te kletsen of een spelletje te doen.

Als je partner overlijdt, is dat een groot gemis en daardoor kun je je sneller eenzaam voelen. Helemaal als je zoals Leny geen kinderen hebt en je leeftijdsgenoten in de omgeving wel. Daarom kan ze moeilijk meepraten.

‘Ik ben blij met die meid’

Leny: ‘Via het maatjesproject van Humanitas Tandem kwam ik in contact met Jamie, die mij nu elke week opzoekt voor wat gezelligheid. Ik ben blij met die meid, dacht ik, toen ze hier voor het eerst was geweest. Als het niet geklikt had, had ik haar weggestuurd. Dan loopt het niet. Ze was in het begin wel een beetje stil. Het was éven wennen, maar al snel werd het vertrouwd.’ Daar is Jamie het helemaal mee eens: ‘In het begin liep het een beetje stroef, toen moest ik mijn draai nog vinden. Nu praten en lachen we al bij de voordeur.’

Leny is geen uitgaanstype. In de zomer toert ze wel eens op haar scooter zoals vroeger met haar man, maar naar de stad om te shoppen doet ze echt niet in haar eentje. Vaak is ze thuis. ‘Daar vermaak ik me prima hoor, dat is het niet. Ik puzzel graag, en om 12 uur gaat de tv aan. Maar ik ben een zenuwpees en mis gezelschap. Dat krijg ik nu van Jamie. Ze is er elke woensdag. De hele week kijk ik naar haar uit’, zegt Leny.

Het gaat om de afleiding

Jamie helpt Leny haar papierwinkel op orde brengen, maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat haar om de afleiding van het samen zijn. Gewoon, een kopje thee met een koekje erbij, en kletsen. Meestal over koetjes en kalfjes maar soms ook serieus. Zo nu en dan gaan ze naar buiten voor een wandeling en Jamie en Leny zijn van plan vaker spelletjes te spelen. Het zijn dit soort simpele dingen die kleur aan Leny’s week geven.

Leeftijd speelt geen rol

Van het leeftijdsverschil van 52 jaar merken de dames weinig, alleen als ze het over muziek hebben. De lievelingsnummers van Leny zijn Jamie volslagen onbekend. En dat geldt andersom ook. Jamie: ‘Maar dat is ook het enige. Ik vind haar echt heel leuk. Ze is grappig en direct. Dat ben ik ook. We kunnen heel erg samen lachen. Als ik een keer moet overslaan mis ik de gezelligheid!’

Een wandeling kan het verschil maken

Elk mens heeft behoefte aan contact. Maar door het wegvallen van je partner zoals bij Leny, een verhuizing naar een andere stad of minder makkelijk de trein of bus kunnen pakken, kan je sociale kring ineens veel kleiner worden. Misschien heb je het door de coronamaatregelen zelf wel gemerkt. Daarom is het altijd goed om naar elkaar om te blijven kijken. Dat kan ook op afstand, bijvoorbeeld door een kaartje sturen, videobellen of door een boodschap mee te nemen als je naar de supermarkt gaat. Kijk wat anderen doen (en wat jij kunt doen) op eentegeneenzaamheid.nl.

Dit artikel is ontwikkeld in opdracht van de Rijksoverheid.

Credits beeld: Emmely van Mierlo
Credits tekst: Josephine Krikke

Shoppen is altijd een goed idee