Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Jelske (27) heeft MS: ‘Vroeger verstopte ik de katheters in m’n mouw, nu schaam ik me niet meer.’

Jelske (27) heeft MS: ‘Vroeger verstopte ik de katheters in m’n mouw, nu schaam ik me niet meer.’

Jelske (27) heeft MS: ‘Vroeger verstopte ik de katheters in m’n mouw, nu schaam ik me niet meer.’

Op haar vijftiende kwam Jelske erachter dat ze pfeiffer had. Maar ze bleef moe. Toen ze op haar negentiende de diagnose MS kreeg, vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Inmiddels kan Jelske niet meer zelf plassen. Ongeveer 70% van de MS-patiënten krijgt blaasproblemen. 


“Ik heb Relapsing Remiting MS. Dat is een vorm waarbij het lange tijd goed gaat maar je zo nu en dan een terugval (ook wel schub genoemd, red.) hebt. Sinds mijn negentiende heb ik drie keer een schub gehad. Na een schub kom je ongeveer op 97% terug van wat je eerst kon. De ergste was in 2015, toen kon ik echt helemaal niks meer. Zelfs een beker vasthouden lukte me niet.” 

Continu blaasontsteking

“In het begin had ik continu blaasontsteking omdat er elke keer iets achterbleef in mijn blaas. Tijdens mijn revalidatie heb ik geleerd om te katheteriseren. Inmiddels is het zo ver dat ik helemaal niet meer zelf kan plassen. Het lukt me niet meer om mijn blaas aan te spannen. Maar gelukkig loopt het er bij mij niet vanzelf uit, dat gebeurt namelijk ook bij MS-patiënten. Dus ik ben blij dat het is zoals het is.”

Over mijn grenzen

“Thuis heb ik katheters op het toilet liggen en in elke tas heb ik ook een voorraadje. Vroeger verstopte ik ze in m’n mouw als ik uit eten was, dan mochten mensen het echt niet zien. Ik was bang voor vragen over wat ik meenam naar het toilet. Ik vertelde in die tijd niemand dat ik MS had. Dat durfde ik niet. Ik ben dan ook vaak over m’n grenzen gegaan in die tijd. Het heeft ongeveer een jaar geduurd voordat ik het aan vrienden durfde te vertellen. Op school wist niemand het. Dan was ik bang dat ze niet met me wilden samenwerken. Maar na een jaar of twee kreeg ik daar meer maling aan en ging ook aan mezelf denken. Ik begon de MS te accepteren.” 

180 graden gedraaid

“Inmiddels ben ik 180 graden gedraaid en volledig open over mijn ziekte. Ik werk nu zelfs mee aan interviews;-) En ik heb er m’n werk van gemaakt. Ik was namelijk net een jaar met mijn studie ‘voeding en diëtetiek’ bezig toen ik de diagnose kreeg. Dus ik ben meteen gaan nadenken hoe ik die twee kon combineren. Nu help ik andere MS-patiënten hun voedingspatroon aan te passen zodat ze minder klachten ervaren. Op mijzelf heeft het aanpassen van mijn voeding ontzettend veel effect, vooral qua energielevels.” 

“Onbewust doe je de dingen waar je je het beste bij voelt”

“Vermoeidheid is iets dat blijft. Die is er eigenlijk elke dag. Al heb ik ook dagen dat ik bruis van de energie. Dat is gevaarlijk, dan ren ik mezelf gauw voorbij. Voor de rest heb ik niet het gevoel dat ik mijn leven heel erg aan heb moeten passen. Onbewust doe je toch de dingen waar je je het beste bij voelt. Zo probeer ik elke dag te mediteren zodat ik minder snel overprikkeld raak. Dat scheelt echt. En ik moet voldoende drinken om mijn zicht helder te houden.”

Accepteren helpt

“Om blaasontsteking te voorkomen is het belangrijk dat ik genoeg naar de wc ga. En als ik ook maar iets begin te voelen bij m’n blaas, ga ik meer drinken, veel fruit eten en slik ik cranberrytabletjes. Als ik een grote boodschap moet doen, moet ik ook snel zijn. Want uitstellen kan ik niet. Ook dat is een verschijnsel van de MS. En ook daarbij is ‘accepteren’ het codewoord!”

Uit onderzoek onder MS-patiënten is gebleken dat er nog veel onbekendheid is tussen de relatie van MS met blaas- en darmproblemen. Ongeveer 7 op de 10 mensen met MS krijgen in meer of mindere mate last van blaasproblemen. Ook darmproblemen (54%) zoals verstopping of ongewild ontlastingsverlies komen regelmatig voor. Als blaas- en/of darmproblemen onbehandeld blijven, kunnen ze de ziekte verergeren en een grote impact op de kwaliteit van leven hebben. Wil je meer weten? Vraag het gratis magazine aan over blaas- en darmproblemen bij MS.