Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Prya en Ester praten over de financiële kant van trouwen: “Mijn trouwjurk heb ik al, die was maar 25 euro!”

Prya en Ester praten over de financiële kant van trouwen: “Mijn trouwjurk heb ik al, die was maar 25 euro!”

Prya en Ester praten over de financiële kant van trouwen: “Mijn trouwjurk heb ik al, die was maar 25 euro!”

In de serie Gezonde Geldgesprekken praten steeds twee vrouwen met elkaar over geld – om van elkaar te leren en het praten-over-geld-taboe te doorbreken. Deze keer zijn dat Prya en Ester. Prya (34, onder in beeld) is 2 jaar geleden groots getrouwd met Kishan en moeder van twee kleine kinderen. Ester (37, boven in beeld) is in 2018 verloofd met Mark maar de plannen voor hun huwelijksfeest zijn nog niet echt concreet. 

 

Ester: “Zaten jullie een beetje op een lijn wat betreft de aanpak?”

Prya: “Niet helemaal want ik vond het traditionele gedeelte belangrijker dan hij. Wat hem betrof konden we dat potje vrij beperkt houden, maar ik hecht meer waarde aan traditie. Uiteindelijk zijn we wel tot een compromis gekomen. Ik wilde sowieso alles maar gaandeweg kom je er achter dat je toch water bij de wijn moet doen en een aantal wensen moet laten varen.”

Ester: “Werd je dan ook zo’n bridezilla?”

Prya: “Zelf vond ik van niet maar die terugkoppeling heb ik wel van mijn ouders gehad. In onze cultuur is het traditie dat de ouders het traditionele gedeelte betalen. Maar ik had daar ook mijn beeld en wensen bij, wilde het allemaal wat moderner dan zij. Dus daarin moest ik wel schipperen.“

Ester: “Heb jij je ergens op verkeken qua kosten?”

Prya: “Heel cliché maar het zijn de kleine, bijkomstige dingen die hard aantikken. Zo wilde ik graag een photobooth maar dat bleek echt heel prijzig. Een cocktailshaker inhuren was ook veel duurder dan ik had gedacht. Terugkijkend denk ik, waarom vond ik dat allemaal zo belangrijk? Maar als je erin zit…” 

Ester: “Ik kan me voorstellen dat je daar inderdaad niet allemaal verschillende potjes voor hebt maar 1 voor aankleding, 1 voor drank, etc. Een photobooth neemt dan een grote hap uit zo’n potje. Wij hebben gedacht aan trouwen in Frankrijk maar een ambtenaar naar het buitenland laten komen is echt heel kostbaar.”

Ester: ”Hebben jullie een tijd lang brood met pindakaas moeten eten om jullie huwelijk te kunnen financieren?”

Prya: “Nee, haha, mijn ouders  betaalden mee aan het traditionele gedeelte en ik had zelf ook al gespaard. Want ik wist altijd al dat ik wilde trouwen. Verder kwam er geld vrij toen ik bij Kishan introk en mijn appartement in Amsterdam verkocht. Om alle kosten in kaart te brengen, zijn we naar een trouwbeurs gegaan en hebben we het huwelijk van mijn broer als voorbeeld genomen. Daarna was het een kwestie van de spaarpotjes verdelen. We waren het er allebei over eens dat we ons niet in de schulden wilden steken voor ons huwelijk.”

Prya: “Hebben jullie wel enig idee welk prijskaartje er aan de bruiloft komt te hangen?”

Ester: “Ik had denk ik wel wat vaker brood met pindakaas moeten eten als ik jou zo hoor. Wij willen ook heel graag een feest met alles erop en eraan maar hechten verder weinig waarde aan spullen of luxe. Mijn trouwjurk heb ik al en die was 25 euro! Ik geef mijn geld liever uit aan een goed feest. Sparen deed ik altijd wel maar ik had geen concreet doel. Toen we besloten te trouwen, realiseerden we ons wel dat we dan ook moeten gaan sparen. Maar omdat het door corona onzeker is wanneer we gaan trouwen, zijn we nog niet zo fanatiek. En moeten we het samen eerst nog eens worden over de invulling.”

Prya: “Eten en drinken is toch de grootste kostenpost maar je krijgt daar vrij makkelijk inzicht in door een bedrag per persoon te rekenen. Dat bespreek je van tevoren met de cateraar. Ik kan je wel zeggen dat een buffet een stuk betaalbaarder is dan een diner. Maar met zoveel gasten als wij hadden, is een diner sowieso niet te doen.”

Prya: “Gaan jullie financieel dingen anders aanpakken nu jullie gaan trouwen?”

Ester: “We zijn al 12 jaar samen dus hebben al heel lang een gezamenlijke rekening en – spaarrekening. Dus het trouwen zal aan onze levensstijl niet zo veel veranderen. De verhuizing volgend jaar naar een koophuis heeft meer impact op onze financiën dan ons huwelijk denk ik.” 

Prya: “Maar voor de wet brengt het huwelijk natuurlijk wel iets met zich mee. Wij vielen al onder de nieuwe wetgeving waarbij je niet automatisch trouwt in gemeenschap van goederen en wij hadden allebei eigen vermogen dat we wilden beschermen. Ik wil je wel meegeven om ook over het minst romantische deel na te denken: eventuele huwelijkse voorwaarden en een testament.”

Ester: “Ja, daar hebben we het ook wel over gehad. Het huis waar we volgend jaar intrekken is het huis van m’n ouders. Zij hebben mij dat deels geschonken. Mijn vriend heeft meteen gezegd dat we dat wel moeten vastleggen; dat het mijn schenking is en blijft. Voor de rest hebben we niks dus kunnen we net zo goed in gemeenschap van goederen gaan trouwen.” 

Rabobank tipt:

Een bruiloft kan veel geld kosten. Sparen voor dit spaardoel maak je makkelijker en leuker met een Spaarpotje. Lees meer op rabobank.nl/spaarpotjes

Rabobank vindt het belangrijk dat we open over geld praten met de mensen om ons heen. Zo doorbreken we het taboe en leren we van elkaar. Een Gezond Geldgesprek is een goede eerste stap naar een financieel gezonder leven. Lees meer op rabobank.nl/financieel-gezond