Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > 7 feiten die je wilt kennen over het fenomeen hartstilstand

7 feiten die je wilt kennen over het fenomeen hartstilstand

7 feiten die je wilt kennen over het fenomeen hartstilstand

Een hartstilstand, de kans dat jij er een krijgt is klein. Bij je ouders is die al een stuk groter. De gemiddelde leeftijd is namelijk 67 jaar. Maar aankomen zie je hem vaak niet: 50% van de mensen met een hartstilstand heeft nooit eerder klachten gehad. Hoe krijg je hem dan wel? En wat moet je doen als iemand een hartstilstand krijgt? Wij spraken met medisch expert David Smeekes.

David is huisarts en werkzaam als medisch expert bij de Hartstichting. Wij vroegen hem wat we nou eigenlijk moeten weten over het verschijnsel hartstilstand. Hij deelde 7 belangrijke feiten met ons:

 1. Bij een hartstilstand staat het hart vaak niet echt stil
  Eigenlijk zou je moeten spreken over een circulatiestilstand. Het hart beweegt vaak nog wel maar er is een fout opgetreden in het elektrische systeem. De hartkamers trillen snel en chaotisch waardoor het hart geen bloed meer kan rondpompen en de bloedsomloop tot stilstand komt. Dit betekent ook dat er geen zuurstof meer naar je hart en hersenen gaat.
 2. 50% van de mensen met een hartstilstand heeft nooit eerder klachten gehad
  Een hartstilstand komt bij de helft van de gevallen totaal onverwachts. Nooit eerder hadden deze mensen klachten. De meest voorkomende oorzaak is een hartinfarct. Daarbij raakt een kransslagader van het hart verstopt en krijgt een deel van het hart geen bloed meer en sterft af. Het systeem dat zorgt voor een regelmatig hartritme kan dan van slag raken, wat weer kan leiden tot gevaarlijke ritmestoornissen. En uiteindelijk dus een hartstilstand.
 3. In meer dan 50% van alle reanimaties sluit een omstander een AED aan
  Bij een hartstilstand is het van levensbelang dat je binnen 6 minuten gereanimeerd wordt en een AED wordt ingezet. Een ambulance doet er vaak 8 tot 10 minuten over. Daarom is het heel belangrijk dat er mensen in de buurt zijn die kunnen reanimeren. Zij kunnen dan al starten met reanimeren en een AED inzetten voordat de ambulance er is.
 4. Bij een hartstilstand raak je binnen 10 seconden buiten bewustzijn
  Bij een hartstilstand raak je bewusteloos en adem je niet meer of niet normaal. Dat laatste heet gaspen, oftewel zwaar en luidruchtig naar adem happen. Dat doet denken aan een vis op het droge. Een hartstilstand is een levensbedreigende situatie waarbij onmiddellijke actie nodig is.
 5. De kans op overleving is het grootst als er binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren
  Bij een hartstilstand dreigt acuut levensgevaar. Dat komt vooral doordat er geen zuurstof meer door het hart naar de hersenen wordt gepompt. En dan begint er schade te ontstaan aan je hersenen en andere organen. De grootste kans op overleven heb je als omstanders snel hulp bieden. Word je ooit getuige van een hartstilstand, bel dan allereerst 112. Vervolgens is het belangrijk om binnen 6 minuten het slachtoffer te reanimeren en een AED in te zetten. Dan is de overlevingskans het grootst. Overweeg je wel eens een reanimatiecursus, dan zeggen wij bij deze: doen!
 6. Door de inzet van AED’s en HartstslagNu is het overlevingspercentage flink gestegen
  Bij een hartstilstand is het heel belangrijk dat je binnen 6 minuten geholpen wordt. Om die reden is het oproepsysteem HartslagNu in het leven geroepen. Bel je 112 met een melding van een hartstilstand, dan wordt via HartslagNu onmiddellijk iemand die kan reanimeren en in de buurt is (een burgerhulpverlener) ingeschakeld. Zij krijgen de opdracht om de dichtstbijzijnde AED te halen en naar het slachtoffer te gaan, en zijn er vaak sneller dan de ambulance. Maar er zijn nog niet genoeg aangemelde AED’s. Om iedereen in Nederland binnen 6 minuten hulp te kunnen bieden bij een hartstilstand, zijn 5000 extra 24/7 beschikbare AED’s nodig. Dat is de reden dat de VriendenLoterij en de Hartstichting de handen ineen hebben geslagen.
 7. 70% van de hartstilstanden gebeurt thuis of om het huis
  Alleen hier om al is het slim een reanimatiecursus te volgen. De meeste hartstilstanden gebeuren namelijk gewoon thuis of om het huis. De Hartstichting stimuleert dan ook dat zoveel mogelijk mensen die kunnen reanimeren zich aanmelden als burgerhulpverlener. Want zij zijn er gemiddeld 2,5 minuut sneller dan de ambulance. Verder is het heel belangrijk dat er door heel Nederland AED’s buiten hangen die in contact staan met het oproepsysteem HartslagNu. Een AED beoordeelt of je iemand met een hartstilstand een schok moet toedienen. Als die schok gegeven is, kan het hart in een deel van de gevallen weer normaal gaan kloppen.

Meer AED’s dankzij jou

Word je tijdens de VriendenLoterij PrijzenBingo deelnemer van de VriendenLoterij, dan gaat minimaal 40% van de opbrengst van je lot naar de Hartstichting. De Hartstichting investeert deze opbrengst vervolgens in extra AED’S en onderhoud van het oproepsysteem HartslagNu. Zodat straks in heel Nederland iedereen met een hartstilstand binnen 6 minuten geholpen kan worden. Zolang je meespeelt, blijft de opbrengst van je lot bestemd voor de Hartstichting. En natuurlijk maak jij, net als alle deelnemers, kans op mooie (geld)prijzen. Doe je mee? Jouw hart is goud waard, jouw deelname.

VriendenLoterij PrijzenBingo

18+ speel bewust