Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Daisy vermoedde dat haar vriendin thuis mishandeld werd

Daisy vermoedde dat haar vriendin thuis mishandeld werd

Flair & Partner
Daisy vermoedde dat haar vriendin thuis mishandeld werd
Flair & Rijksoverheid

Wat doe je als je vermoedt dat een goede vriendin te maken heeft met huiselijk geweld? Met hopen dat je het verkeerd hebt kom je niet verder, en je vriendin ook niet. Lees hoe Daisy met de situatie omging toen ze vermoedde dat het bij haar vriendin Nelleke thuis niet goed ging.

‘Als ik Nelleke sprak, viel het me op dat ze erg bezig was met het effect van haar gedrag op haar man. Het leek wel alsof ze bang voor hem was. Zou ze in de problemen zitten? Ik moest er niet aan denken dat het uit de hand liep, ook omdat er kinderen in het spel waren. Aan de andere kant was Nelleke al tien jaar getrouwd, in elke relatie komt toch weleens wat ruzie en spanning voor? Ik besprak mijn zorgen met mijn man.’

‘Je weet niet zeker of je het gedrag wel op de juiste manier leest.’

‘Soms denk je iets te zien, maar als je er zelf geen ervaring mee hebt, weet je niet zeker of je het gedrag wel op de juiste manier leest. Daarom zochten mijn man en ik op internet naar informatie over hoe je signalen van mishandeling kunt herkennen. Niet veel later belde Nelleke me op. Ze vertelde me dat ze het huis uit was gezet door haar man. Ze hadden zó’n ruzie gehad. Ze stond samen met haar twee kinderen op straat. Ik was blij dat ze me belde, want ik wilde mijn zorgen ook met haar bespreken.’

‘Wat voor effect zou zo’n plotselinge verhuizing hebben op haar kinderen?’

‘Nelleke vertelde me dat het al lange tijd niet goed ging thuis en dat haar man zich agressief gedroeg. Ik wilde haar met alle liefde in huis nemen. Maar wat voor effect zou zo’n plotselinge verhuizing hebben op haar kinderen?’

Bel Veilig Thuis

‘Ik wist niet waar ze goed aan deed en heb haar geadviseerd contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat heeft ze gedaan. Dat hielp haar om keuzes te maken over hoe ze met de situatie om wilde gaan. Ze is het gesprek aangegaan met haar man en op zoek gegaan naar andere woonruimte.

Ik denk dat mijn man en ik een verschil hebben kunnen maken voor Nelleke. Als je zelf met mishandeling te maken hebt, is het lastig om de situatie goed te beoordelen en om te bedenken wat goed voor jou is om te doen. Het is fijn als je je gedachten dan met anderen kunt delen.’

Praat over je zorgen

In elke relatie komt weleens spanning voor. Maar als je je zorgen begint te maken over een vriendin of iemand anders in je omgeving, is dat meestal niet voor niets. Vaak bevinden stellen zich in een vicieuze cirkel en neemt het geweld eerder toe dan af. Weet dat elke actie, hoe klein ook, al het verschil kan maken. Deel je zorgen of vraag hoe het gaat. Dat kun je bijvoorbeeld zo aanpakken:

  1. Knoop een gesprek aan over iets luchtigs, zodat diegene zich op zijn gemak voelt.
  2. Stel open vragen over wat je is opgevallen, zodat de ander kan vertellen.
  3. Oordelen helpt niet, mensen zijn erg loyaal naar hun familie en vrienden. Probeer daarom niet negatief over hen te praten, ook niet als je zelf boos wordt van wat je hoort. Richt je op de persoon voor je en vraag door.
  4. Blijf kalm, ook als je vriendin (of wie dan ook) tijdens het gesprek erg emotioneel wordt of het diegene te veel wordt.
  5. Doe geen beloftes die je niet kunt houden. Hoor je iets wat niet goed is? Beloof dan niet dat je iets geheim houdt, maar vraag of je mag helpen.

Je kunt je vermoedens ook bespreken met anderen die het stel kennen, zoals een buurvrouw, familielid of vrienden. Samen weet je vaak meer. En als je je zorgen deelt, kun je ook samen kijken hoe je kunt helpen.

Het houdt niet op, totdat je iets doet

Vermoed je net als Daisy dat iemand in jouw omgeving te maken heeft met huiselijk geweld? Het houdt niet op totdat je iets doet. Praat erover of vraag advies. Je kunt al iets betekenen door je zorgen te delen. Ga naar ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl. Daar lees je wat je kunt doen, hoe je mishandeling kunt herkennen en hoe anderen in actie kwamen.

Heb je zelf hulp of advies nodig? Bel dan Veilig Thuis op 0800-2000. Dat kan anoniem en 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Bij Veilig Thuis kun je ook terecht als je twijfelt of het wel om mishandeling gaat.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Rijksoverheid.

 

Shoppen is altijd een goed idee