Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Chermain (42): ‘Dansen in combinatie met ouderen blij maken is voor mij een supermatch.’

Chermain (42): ‘Dansen in combinatie met ouderen blij maken is voor mij een supermatch.’

Chermain (42): ‘Dansen in combinatie met ouderen blij maken is voor mij een supermatch.’

Bep (82) en Chermain (42) zijn allebei gek op dansen. Ze zijn dan ook regelmatig te vinden op de dansmiddagen van Het Danspaleis. Deze middagen zijn voor Bep een oplaadmoment waar ze nog dagen van nageniet. Chermain danst er als vrijwilliger en geniet minstens zo als Bep. 

Chermain: “Ik wilde me graag inzetten voor Het Danspaleis omdat ik het zo mooi vind wat ze voor ouderen doen. Wat mij persoonlijk vooral aansprak is dat ouderen via muziek contact met elkaar maken. Ze gaan dansen, praten over de muziek of herinneringen ophalen. Het is bijzonder om te zien wat muziek met mensen doet, hoe jong of oud ze ook zijn. Soms is iemand fysiek niet in staat om te dansen maar kan hij wel een heel nummer meezingen vanuit z’n stoel. Die zie je net zo genieten als degenen die wel de dansvloer op kunnen. Dansen in combinatie met ouderen blij maken is voor mij een supermatch. ”

Uit hun isolement

“Bij elke dansmiddag zijn zo’n vier a vijf vrijwilligers aanwezig om voor het sociale contact te zorgen. De middagen helpen echt om de ouderen uit hun isolement te halen. We krijgen ook dansles, want ouderen doen vooral aan stijldansen en de jongere generatie beheerst stijlen zoals de quickstep en de foxtrot vaak niet.”

Vreugde en tranen

“Als de ouderen een bepaald nummer horen dat ze herkennen, zie je ze opbloeien. Wat er op dat moment precies met ze gebeurt weet ik niet, maar ik vind het wel echt opvallend om te zien. En dan die vreugde die muziek en dansen brengt. Maar soms zijn er ook tranen. Van nostalgie of bepaalde herinneringen die de muziek naar boven brengt. Verder is het bewegen an sich natuurlijk ontzettend goed voor ze en hun gestel.”

Nooit meer visite

“Het grootste effect hebben de dansmiddagen denk ik bij de instellingen, waar het als activiteit wordt aangeboden. Daar zitten mensen tussen die nooit meer visite krijgen. Dan is zo’n middag met andere ouderen en jonge vrijwilligers echt een oppepper. Maar ook bij de open middagen zien we een aantal fans die keer op keer terugkomen omdat het echt hun uitje is. Ze komen daar alleen naartoe en je ziet dan ook dat ze een praatje proberen te maken of iemand ten dans vragen.”

Jong geleerd

“Soms neem ik mijn dochter van elf mee, ook om haar te laten zien hoe ouderen kunnen reageren op sociaal contact en hoe belangrijk dansen en muziek zijn. Zo krijgt zij ook mee dat je op een leuke manier iets kunt doen voor ouderen. Toen ze het eenmaal zag, vond ze het veel leuker dan ze in eerste instantie dacht.”

‘Ik ben er zo vaak bij als ik kan’

Bep”: “Ik weet niet eens meer waar mijn eerste dansmiddag van Het Danspaleis was, zo lang geleden is dat. Ik vond het hartstikke gezellig maar ik was ook wel een beetje bang dat ik niet goed genoeg kon dansen. Maar na die eerste keer ben ik nog een keer gegaan, met een kennis uit de buurt van wie ik wist dat ze graag danst. Dat was bij de Sloterplas, waar we samen met de tram naartoe gingen. Sindsdien ben ik er bij zo vaak als ik kan.”

Warme deken

“Of je nou wel of niet danst, je wordt steeds weer gevraagd op de dansvloer. Iedereen staat open voor contact. Soms zijn we zo heerlijk aan het zwieren en zwaaien, dan ben ik echt in de zevende hemel en voel ik de pijn in mijn benen en rug ook niet. Dat is leven. Het Danspaleis is echt een warme deken. Ik doe er vitaminen voor een hele week op. Je kijkt er naar uit, hebt twee uur plezier en geniet nog dagen na. Dat is gewoon heerlijk.”

Teleurgesteld

“Ik zou het vreselijk vinden als het weer niet doorgaat. Dat is de afgelopen tijd al vaak gebeurd door corona. Dan ben ik echt teleurgesteld want ik kijk er altijd zo naar uit. En dat geldt voor velen met mij. Het is echt weer even een contact- en oplaadmoment. Ook mensen die amper kunnen lopen, staan daar met hun kruk te dansen. Een vrolijk gezicht erbij, je ziet ze genieten.”

Zoon en man verloren

“Elf jaar geleden is een van mijn vier zonen overleden. Een jaar later ging mijn man. Die kon het niet verwerken en was het liefst gelijk meegegaan. Het was een pittige tijd. Mijn man en ik deden jarenlang samen vrijwilligerswerk, hebben er zelfs een lintje voor gekregen. Soms word ik wakker en denk ik dat hij nog beneden zit. Of dat ik hem ‘s avonds wel even kan vragen die spullen van zolder te halen. Daarom is het voor mij ook zo belangrijk om onder de mensen te blijven. De dansmiddagen helpen mij daarbij.”

Even janken

“Als het te stil wordt in huis, dan jank ik even en dan voel ik me weer beter. Dat heb ik soms ook als ik hele dagen op de wc doorbreng; het gevolg van de darmkanker die ik overwonnen heb. Dan heb ik er even de pest in. Omdat ik altijd dicht bij een toilet moet zijn, kan ik niet meer naar veel dingen toe. Ik voel me niet zeker als ik niet makkelijk naar een toilet kan. Gelukkig is dat bij Het Danspaleis geen probleem.”

Een goed gesprek

“Thuis heb ik altijd de radio aanstaan. Ik kan meezingen en als het even lukt sta ik mee te dansen. Al ben ik nog zo triest, dan weet ik er altijd weer bovenop te komen. Wat ik wel mis is een goed gesprek. De kinderen zijn allemaal druk met werk en hun kinderen en op verjaardagen zitten jonge mensen tegenwoordig vooral op hun telefoon. Ik mis dan wel die gezelligheid van vroeger. Maar ik heb nu elke maandag een beluurtje met iemand die ik ken van Het Danspaleis. Dan bespreken we de week en wat ons dwarszit en zetten we muziekjes op die we leuk vinden.”

Nu de coronamaatregelen weer strenger zijn, heeft Het Danspaleis speciale Voordeur Danspaleizen, waarbij ze een aanbellen bij ouderen, een muziekje draaien en een praatje maken. Zo kunnen ze ook in deze tijd ouderen blij maken met muziek. Maar ook op kleinere schaal kun je iets doen voor ouderen die zich soms alleen voelen. Een praatje, een groet op straat of een lief kaartje door de bus; een klein gebaar kan een groot verschil voor iemand die zich regelmatig alleen voelt. Kijk wat jij kunt doen op eentegeneenzaamheid.nl.

Poll: wat doe jij voor ouderen?