Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > 5 dingen die je misschien nog niet wist over armoede in Nederland

5 dingen die je misschien nog niet wist over armoede in Nederland

5 dingen die je misschien nog niet wist over armoede in Nederland

Op schoolreis, naar de sportclub of muziekles, je verjaardag vieren of eropuit met je ouders. Je zou denken dat dit voor alle kinderen in Nederland normaal is, maar niet elke ouder kan dit betalen. Ken jij deze feiten over armoede in Nederland?

1 op de 12 kinderen groeit op in armoede

In Nederland leeft 1 op de 12 kinderen in armoede, dat komt neer op gemiddeld 2 kinderen per klas. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Mee op schoolreis bijvoorbeeld, sporten of een instrument bespelen. Kimberly Pouw, teamleider op een basisschool en intermediair bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur, vertelt: ’ Ik kwam er op een gegeven moment achter dat veel kinderen wel willen sporten, maar niet kunnen. Het duurt soms even voordat je de werkelijke reden doorkrijgt, in veel gevallen geldzorgen thuis.’ Voor deze kinderen zijn de momenten waar andere kinderen naar uitkijken, juist iets om tegenop te zien.

De coronacrisis raakt kinderen uit gezinnen met weinig geld extra hard

Kinderen uit gezinnen die het toch al niet breed hadden, dreigen het ‘kind van de rekening’ te worden van de coronacrisis. Ouders met flexibele contracten verliezen hun baan of uren worden teruggeschroefd. Het begin van financiële problemen. Zo steeg bijvoorbeeld het aantal aanvragen voor verjaardagsboxen in mei met 30% en ook bij Kinderhulp stegen de aanvragen in april en mei met 28%**. Een verjaardagsbox is een doos met alles wat je nodig hebt voor een echte verjaardag, thuis en op school. Je kunt hem aanvragen als je je geen verjaardagscadeau of traktatie voor je jarige kind kunt veroorloven.

70% van de Nederlanders is blind voor kinderarmoede in eigen land

In Nederland groeien 272.000* kinderen en jongeren (tot 18 jaar) op in armoede. En dat is hoger dan de meeste Nederlanders denken. Vijf op de tien Nederlanders schat het aantal kinderen dat leeft onder de armoedegrens veel te laag in. Twintig procent geeft aan niet te weten hoeveel kinderen in Nederland opgroeien in armoede. De meeste mensen kennen ook geen gezinnen waarvan ze weten dat die onder de armoedegrens leven. En dat waarschijnlijk alles te maken met het taboe dat er op rust.

Schaamte is de voornaamste reden dat ouders niet snel om hulp vragen

Op het vragen van hulp bij geldzorgen rust een taboe. Niemand geeft graag toe dat hij de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen. Laat staan dat je afhankelijk bent van de Voedselbank. Kimberly Pouw, die als intermediair aanvragen doet voor kinderen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur, weet er alles van. ‘Uit gesprekken die ik met ouders heb blijkt vaak dat ze zich schamen. Ik druk ze dan altijd op het hart dat ze niet alleen zijn. Maar hoe laag je de drempel ook legt, voor sommigen blijft hij te hoog.’

Veel werkende ouders weten niet dat ze hulp kunnen krijgen

Gelukkig is door de coronacrisis het vragen van hulp iets bespreekbaarder geworden, maar vooral werkende ouders weten niet dat er voor hen ook hulp is. Omdat ze werken, denken ze misschien geen recht op hulp te hebben. Of ze vinden dat andere gezinnen er meer recht op hebben omdat die het vast nog veel slechter hebben dan zij. Maar als er in een keer een inkomen wegvalt door scheiding, ziekte of corona, kun je heel snel in de problemen komen. Samen voor alle kinderen (Sam&) biedt gezinnen de helpende hand die nu tijdelijk financieel in de knel komen.

Samen voor alle kinderen

Samen voor alle kinderen (Sam&) is een samenwerkingsverband van Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Stuk voor stuk goede doelen die er zijn voor kinderen die opgroeien in armoede. Bijvoorbeeld door de contributie voor de sportclub te betalen, schoolspullen of er voor te zorgen dat kinderen een dagje uit kunnen. Samen hopen deze organisaties nog meer kinderen te bereiken dan ze los van elkaar al doen. Ouders en tussenpersonen, zoals leerkrachten en schuldhulpverleners, kunnen op samenvoorallekinderen.nl een aanvraag doen voor meerdere voorzieningen voor meerdere kinderen uit één gezin. 

Een eerlijke kans voor álle kinderen in Nederland. Daar gaan we voor!

De VriendenLoterij steunt Sam& tijdens de VriendenLoterij Bingo. Van elk verkocht lot gaat minimaal 40% naar kinderen die opgroeien in armoede in Nederland. Zodat zij net als andere kinderen mee kunnen doen. En jij kan eenvoudig je steentje bijdragen door mee te spelen met de VriendenLoterij Bingo. Met je lot maak je iedere week kans op fantastische prijzen en steun je tegelijkertijd Sam&.

Ga naar vriendenloterij.nl/samen en speel nu mee.

 

*Bron SCP ‘Armoede in kaart 2019’
**Bron: Samen voor alle kinderen
*** Bron: Panel Wizard, december 2019