Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Anouk Smulders maakt kennis met paardentherapie: “Het paard spiegelt je gedrag en geeft je zoveel dingen terug”

Anouk Smulders maakt kennis met paardentherapie: “Het paard spiegelt je gedrag en geeft je zoveel dingen terug”

Anouk Smulders maakt kennis met paardentherapie: “Het paard spiegelt je gedrag en geeft je zoveel dingen terug”

In Nederland lopen 1,2 miljoen mensen met traumaklachten rond. Veel van hen komen niet echt verder in reguliere therapietrajecten. Maar speciale getrainde honden en paarden kunnen soms wel voor een doorbraak zorgen. Anouk Smulders ondervond aan den lijve wat een therapiepaard je kan vertellen.

De presentatrice is sinds een aantal jaren ambassadeur van Hulphond Nederland en nu ook van het Domingo House, dat mensen met een geestelijke zorgvraag helpt met dierondersteunde therapie. Als ambassadeur van de stichting werd zij uitgenodigd om een therapiesessie met een paard te ondergaan, zodat ze echt weet waarover ze spreekt en waarvoor ze zich inzet. 

Feedback van een dier 

“Ik ben er volkomen open in gegaan en heb me laten leiden door de aanwezige therapeut van het Domingo House. Samen met een gigantisch paard ging ik de bak in. En daar kreeg ik meteen mijn eerste lesje: het paard ging met zijn billen naar me toe staan en keek hooguit over zijn schouder naar me.” Ze lacht. 

“Toen ik mijn plek in de bak moest bepalen door ergens een hoepel neer te leggen en daarin te gaan staan, werd ik op mijn nummer gezet.”

“Ook toen ik mijn plek in de bak moest bepalen door ergens een hoepel neer te leggen en daarin te gaan staan, werd ik op mijn nummer gezet. Het paard duwde me met zijn hoofd uit de hoepel: ik had duidelijk niet de juiste positie ingenomen. De therapeut legt uit wat dit betekent, zodat je de vertaalslag naar je dagelijkse leven kunt maken. Het ging in dit geval bijvoorbeeld over mijn wens altijd overzicht en controle te houden. Als ik dat zo graag wil, moet ik niet in het midden gaan staan maar wellicht vaker een plekje aan de zijkant kiezen.”

Hond, paard of een combinatie van de twee

Tijdens een dierondersteund therapietraject van het Domingo House kunnen honden en paarden elkaar aanvullen. Samen met de cliënt kiest de therapeut voor een hond, een paard, of een combinatie hiervan. De keuze hangt af van het doel van de therapie, persoonlijke wensen en de hulpvraag. Er wordt altijd in mogelijkheden en oplossingen gedacht. 

Inzichten

Door de opbouwende ervaringen met de dieren, doen zowel de cliënt als de therapeut inzichten op die te maken hebben met de hulpvraag. Overigens ga je tijdens paardentherapie nooit op het paard zitten: cliënt en paard lopen los door de bak.

“Wie zich durft over te geven aan de therapiedieren en zich laat leiden door de experts van het Domingo House, staat een fantastische ervaring te wachten.”

Bij een dier kun je niet schuilen achter een masker

Anouk is in ieder geval overtuigd. “Ik ben een héél trotse ambassadeur. Keer op keer zie en ervaar ik wat dierondersteunde therapie doet en wat ermee wordt bereikt. Zo indrukwekkend! Mensen hebben doorgaans heel veel laagjes en kunnen zich daarachter verstoppen of een masker opzetten. Dat is onmogelijk in contact met een dier. Wie zich durft over te geven aan de dieren en zich laat leiden door de experts van het Domingo House, staat een fantastische ervaring te wachten.”  

Gesloopt

De therapiesessie heeft veel indruk op Anouk gemaakt. “Het was een heel intensieve gebeurtenis: na twee uur in de bak was ik echt gesloopt. Maar het proces is ontzettend mooi om mee te maken. Het is zó puur en zó echt. Het paard spiegelt je gedrag en geeft je zoveel dingen terug. De therapeut heeft me fantastisch door de hele sessie heen geloodst, ook als het soms heel emotioneel werd.”

Dierondersteunde therapie

Therapie met behulp van honden behoort al sinds 2012 tot het aanbod van Hulphond Nederland, moederorganisatie van het Domingo House. Therapiehonden worden vaak ingezet als het gaat om verbale communicatie, probleemoplossend vermogen en het aangeven van grenzen. In 2017 begon de stichting met onderzoeken en pilots voor therapie met paarden. Therapiepaarden zijn vooral effectief bij non-verbale communicatie, omgaan met emoties, weerbaarheid, bewustwording van persoonlijke ruimte, contact toelaten en verbinding aangaan. 

Vier mensen in jouw straat…

Wist je dat er in elke straat in Nederland gemiddeld vier mensen kampen met een ondraaglijk trauma? Verwaarlozing, een ongeluk of een overval – door die ene vreselijke ervaring leven zij in constante angst. VriendenLoterij Bingo en Hulphond Nederland laten traumaslachtoffers niet alleen. Samen ontwikkelen zij het Domingo House, een veilige plek waar cliënten door middel van therapie met getrainde honden en paarden aan hun trauma kunnen werken. Zo krijgen zij niet alleen hun leven terug, maar ook het vertrouwen in de toekomst. 

VriendenLoterij Bingo & Hulphond Nederland | Samen voor een toekomst zonder trauma. Help ook mee. Ga naar vriendenloterij.nl